Страви з картоплі
Бабка картопляна з грибами
На 1 кг картоплі — 400 г свіжих грибів або 100 г сушених, 200 г пшеничного черствого хліба, 3 цибулини, 31/2 ст. ложки смальцю або вершкового масла, 2 яйця, 3 горошини гіркого перцю, 1 ст. ложку дрібно нарізаної зелені петрушки. Для підливи — 1ст. ложку пшеничного борошна, по 2 ст. ложки вершкового масла і томату-пюре, 1/2 цибулини, 1/2 склянки сметани, 1 1/2 склянки грибного відвару.
Зварену, відціджену і просушену картоплю гарячою протирають крізь сито або пропускають через м'ясорубку, заправляють яйцями і солять. Свіжі або варені сушені гриби дрібно січуть, змішують з підсмаженою цибулею і продовжують підсмажувати ще 8—.10 хв. Потім додають до цієї маси терту черству булку і заправляють меленим перцем, сіллю і зеленню петрушки. У сотейник або каструлю, змащену смальцем і посипану сухарями, кладуть шарами картоплю і підготовлені гриби так, щоб верхній шар був з картоплі. Посипають зверху сухарями, збризкують смальцем і ставлять в духовку запікатись. При подачі на стіл бабку поливають підливою.
Приготування підливи. Січену цибулю трохи підсмажують на смальці або на маслі, додають злегка підсмажені борошно і томат-пюре, змішують, вливають грибний відвар та сметану, солять і добре проварюють.
Бабка картопляна з сиром
На 1 кг картоплі — 150 г сиру, 2 яйця, 2,5 ст. ложки пшеничного борошна, 3 ст. ложки вершкового масла, по 1 ст. ложці цукру і мелених сухарів, 0,5 склянки сметани.
Обчищену картоплю відварюють, протирають крізь сито або пропускають через м'ясорубку разом з сиром, додають розтерті з цукром жовтки, трохи (1 чайну ложку) розігрітого вершкового масла, злегка підсмажене борошно, сіль, добре змішують і додають збиті білки. Підготовлену масу викладають у сотейник або каструлю, змащену жиром і посипану сухарями, і ставлять в духовку запікатись. Бабку подають нарізану кусками, политими розігрітим вершковим маслом, і підливають сметану.
Картопля з маком
На 1 кг картоплі — 3 ст. ложки маку, 1 ст. ложку вершкового масла, 3/4 склянки молока.
Мак кладуть у посудину, заливають крутим кип'ятком і накривають посудину товстим полотном. Коли вода вихолоне, її зливають, а мак розтирають качалкою або кілька разів пропускають через м'ясорубку. Варену картоплю гарячою протирають крізь сито або пропускають через м'ясорубку, кладуть у каструлю, додають розмочений і розтертий мак, вершкове масло, змішують, вливають поступово, безперервно помішуючи, гаряче кип'ячене молоко і добре прогрівають. Картоплю з маком треба подавати на стіл не пізніше як через півгодини після приготування.
Картопля з морквою
На 1 кг картоплі — 6 морквин, 1 склянку молока, 2 ст. ложки вершкового масла.
У відварену протерту картоплю кладуть вершкове масло, добре змішують і, безперервно розмішуючи, вливають гаряче кип'ячене молоко, потім масу добре прогрівають. Після цього в картоплю додають припущену з маслом моркву і знову розмішують. При подачі на стіл зверху на картоплю кладуть кусочок вершкового масла.
Картопля з салом
На 1 кг картоплі — 100 г сала, 2 цибулини, 3 ст. ложки тертого черствого пшеничного хліба.
Сало нарізують дрібними кубиками і злегка підсмажують разом з цибулею. Потім кладуть обчищену, нарізану кубиками картоплю і смажать її до рум'яного кольору. При подачі
Бабка картопляна з грибами
На 1 кг картоплі — 400 г свіжих грибів або 100 г сушених, 200 г пшеничного черствого хліба, 3 цибулини, 31/2 ст. ложки смальцю або вершкового масла, 2 яйця, 3 горошини гіркого перцю, 1 ст. ложку дрібно нарізаної зелені петрушки. Для підливи — 1ст. ложку пшеничного борошна, по 2 ст. ложки вершкового масла і томату-пюре, 1/2 цибулини, 1/2 склянки сметани, 1 1/2 склянки грибного відвару.
Зварену, відціджену і просушену картоплю гарячою протирають крізь сито або пропускають через м'ясорубку, заправляють яйцями і солять. Свіжі або варені сушені гриби дрібно січуть, змішують з підсмаженою цибулею і продовжують підсмажувати ще 8—.10 хв. Потім додають до цієї маси терту черству булку і заправляють меленим перцем, сіллю і зеленню петрушки. У сотейник або каструлю, змащену смальцем і посипану сухарями, кладуть шарами картоплю і підготовлені гриби так, щоб верхній шар був з картоплі. Посипають зверху сухарями, збризкують смальцем і ставлять в духовку запікатись. При подачі на стіл бабку поливають підливою.
Приготування підливи. Січену цибулю трохи підсмажують на смальці або на маслі, додають злегка підсмажені борошно і томат-пюре, змішують, вливають грибний відвар та сметану, солять і добре проварюють.
Бабка картопляна з сиром
На 1 кг картоплі — 150 г сиру, 2 яйця, 2,5 ст. ложки пшеничного борошна, 3 ст. ложки вершкового масла, по 1 ст. ложці цукру і мелених сухарів, 0,5 склянки сметани.
Обчищену картоплю відварюють, протирають крізь сито або пропускають через м'ясорубку разом з сиром, додають розтерті з цукром жовтки, трохи (1 чайну ложку) розігрітого вершкового масла, злегка підсмажене борошно, сіль, добре змішують і додають збиті білки. Підготовлену масу викладають у сотейник або каструлю, змащену жиром і посипану сухарями, і ставлять в духовку запікатись. Бабку подають нарізану кусками, политими розігрітим вершковим маслом, і підливають сметану.
Картопля з маком
На 1 кг картоплі — 3 ст. ложки маку, 1 ст. ложку вершкового масла, 3/4 склянки молока.
Мак кладуть у посудину, заливають крутим кип'ятком і накривають посудину товстим полотном. Коли вода вихолоне, її зливають, а мак розтирають качалкою або кілька разів пропускають через м'ясорубку. Варену картоплю гарячою протирають крізь сито або пропускають через м'ясорубку, кладуть у каструлю, додають розмочений і розтертий мак, вершкове масло, змішують, вливають поступово, безперервно помішуючи, гаряче кип'ячене молоко і добре прогрівають. Картоплю з маком треба подавати на стіл не пізніше як через півгодини після приготування.
Картопля з морквою
На 1 кг картоплі — 6 морквин, 1 склянку молока, 2 ст. ложки вершкового масла.
У відварену протерту картоплю кладуть вершкове масло, добре змішують і, безперервно розмішуючи, вливають гаряче кип'ячене молоко, потім масу добре прогрівають. Після цього в картоплю додають припущену з маслом моркву і знову розмішують. При подачі на стіл зверху на картоплю кладуть кусочок вершкового масла.
Картопля з салом
На 1 кг картоплі — 100 г сала, 2 цибулини, 3 ст. ложки тертого черствого пшеничного хліба.
Сало нарізують дрібними кубиками і злегка підсмажують разом з цибулею. Потім кладуть обчищену, нарізану кубиками картоплю і смажать її до рум'яного кольору. При подачі