Історія виникнення котлет
---- Історія французька.Імператриця російська, Єлизавета Петрівна обожнювала французьку кухню. Французи, знамениті в Європі відмінними кулінарами, відкрили у Петербурзі перші у Росії ресторани, які вважалися дуже модними закладами. Єлизавета, йдучи по стопах Петра, відправляла талановитих юнаків у Париж, навчатися кулінарної справи.
Мабуть, звідти і був привезений рецептик дуже ніжних і соковитих котлет з курячої грудинки. Тільки називалися вони тоді «котлетами де-воля» (côtelettes de volaille), а придумав їх чудовий кухар, кондитер, виноторговець Ніколя Апперт. Це не єдиний винахід Апперта. Саме він прославився тим, що винайшов консерви. Не просто будь-які консерви, а сам принцип консервування.
Котлети де-воля відомі й зараз. Їх весь час плутають із котлетами по-київськи. І не дивно. Вони - аналоги. І ті, й інші готують з курячої грудки, вкладають ту саму начинку. У найпростішому варіанті - вершкове масло (котлети по-київськи). До нього часто додають різні приправи, зелень, курячий жовток та інше. Якщо ж приправ беруть побільше, а масло замінюють будь-яким соусом, або взагалі обходяться без нього, то це котлети де-воля.
---- Історія російська.
Не так давно, у квітні 2000-го року, у своїй квартирі було знайдено убитим вченого зі світовим ім'ям - історик, автор багатьох книг, Вільям Васильович Похльобкін. Але не тільки, і не стільки цим прославився учений. Його перу належить більше 50 книг з історії кулінарного мистецтва, виданих накладом більше ста мільйонів екземплярів.
Так от, в одному зі своїх «смачних оповідань» він стверджує, що наші котлети були винайдені в 1912-му році і подавалися в петербурзькому Купецькому клубі. Називалися вони тоді «ново-Михайлівський», на честь того, що знаходилися неподалік Михайлівського палацу. Але, на жаль, дві революції і розруха Громадянської війни начисто відбили пам'ять про чудові котлети. Але не у всіх.
---- Історія українська.
У 1918-му році, за часів гетьмана Скоропадського, котлети невідомим шляхом потрапили до Києва. Але популярності не набули - не до того було. І лише через 30 років, у 1947-му році, вони розпочали своє друге життя. Їх приготував один київський ресторатор на честь повернення української делегації з Парижа, де було підписано низку мирних договорів з колишніми союзниками Німеччини.
Котлети були схвалені, а тому незабаром з'явилися в ресторанах системи «Інтуриста» під назвою «котлети по-киевски». Нове блюдо викликало великий інтерес, і стало такою ж кулінарної прикметою столиці України, як і знаменитий київський торт.
--- Історія американська.
Втім, американці вважають, що назва котлет прийшла з Америки. Мовляв, котлети назвали на честь Києва тому, що в нью-йоркських ресторанах їх часто замовляли емігранти з Києва. В Америці наші котлетки теж люблять. Там їх називають «Chicken Kiev» (Курча Київський), але іноді призводять і назва «Tsiplenok Po-Kievski».
Після війни страва потрапила до Європи і знову до Києва. Ось вам і ще одна версія, кілька притягнута за вуха, як, втім, і все, що американці думають про наше життя.
До речі, американці, хоч, назва Києва зберегли. У нас же їх називають котлетами по-московськи, по-Мінськи, «сюрприз», «Світанок», «новинка», загалом, ізголяются, як хочуть.
джерело: ШколаЖизни.ру