Вареники та їхні родичі
Запитайте
будь-якого гостя з будь-якої країни про те, що він знає про нашу
національну
кухню? І вам дадуть відповідь, що українці варять смачнющий борщ, а ще
пригощають традиційними варениками. Просто дивовижно, як прикрашають наш стіл
(і насолоджують шлунок) ці гарячі, апетитні, ароматні шматочки тіста з
найрізноманітнішими начинками! А скільки "родичів" у них - галушки,
пампушки, пельмені, а також манти, вушка... Нібито й секретів у приготуванні
цієї національної страви для наших господинь не існує, проте візьмемось дещо
порадити. Щодо тіста для вареників думки кулінарів різняться. Одні
вважають, що найліпше тісто виходить тільки з борошна і води. Більшість переконана,
що без яйця тісто не буде таким еластичним і смачним саме по собі. Зупинимось
на рекомендаціях старовинних кулінарних книжок. Яйця чи жовтки розтираємо до
білого з борошном до консистенції крутого тіста, поступово додаючи холодну
воду. Борошно повинне бути найдрібнішого помелу і не надто сухе, щоб вареники
не розвалювались. Воду ж беремо найхолоднішу, крижану (можна охолодити її в
холодильнику), тоді тісто не пересохне, а краї краще склеяться. На 3 склянки
борошна (пшеничного або навпіл із гречаним) - 3/4 склянки води, половина чайної
ложечки солі, 2-3 яйця. Тісто має бути середньої густоти, щоб зручніше було
розкачати в пласт завтовшки 1-
Начиняють
вареники лівером, картоплею з цибулею, сиром, чорносливом, вишнями, яблуками,
сливами... Порада така - якщо начиняєте будь-якими ягодами чи яблуками, засипте
їх цукром і залиште в теплі, щоб цукор добре всотався. Потім злийте сік, а
ягоди використовуйте як начинку.
П ельмені .
Тісто
готуємо так само, як на вареники, тільки розкатуємо
дуже
тонким пластом, а кружки вичавлюємо стопкою. Класичний фарш - м'ясний чи
грибний. Для першого обсмажуємо в олії посічену цибулину, потім кладемо
також дрібно порізану яловичину чи свинину, ліпше - те й інше порівну,
солимо, перчимо, якщо фарш виходить надто крутим, розводимо бульйоном. Можна в
останню чергу додати у фарш подрібнене круте яйце. Для грибної начинки
відварюємо попередньо замочені сухі гриби, подрібнюємо, обсмажуємо з цибулею,
солимо.
Манти
- це різновид пельменів, тільки
більші розміром і квадратної форми.
Проте
значно суттєвіша відмінність - у способі варіння: манти варять не у
воді,
а на парі, смак виходить інший, та й форма краще зберігається. Тісто
таке
ж, а от фарш потрібен жирніший, соковитіший і гостріший. У перемелене
м'ясо
(переважно баранину, але свинина смаку не зіпсує) додають посічену
цибулю,
кілька столових ложок солоної води і обов'язково - курдючне чи
нутряне
сало, порізане невеликими шматочками, яке й додає мантам особливої
соковитості.
Вушка
відрізняються від пельменів
переважно формою. Тісто має бути круте.
Тонкий
пласт нарізуємо квадратиками, змазуємо краї яєчним білком; начинюємо, складаємо
навпіл і добре защипуємо - виходять трикутнички. Але їх не варимо, а обсмажуємо
на вершковому маслі. Чавунні сковороди не годяться – масло потемніє. Готові
вушка треба підсушити на рушнику, щоб позбутися надлишку жиру. А вже потім
окремо подати сметану чи вершкове масло.
Тісто
для галушок , певна річ, не
начинюють, просто відварюють, нарізавши
пласт
на "ремінці" чи скрутивши джгутиками. Залежно від борошна, з якого
роблять
галушки, варять їх у солоній воді, молоці чи бульйоні. Подають
гарячими,
поливши маслом, сметаною, медом чи розтопленим салом зі шкварками. Для пшеничних
галушок замішуємо тісто з борошна (3 склянки), двох яєць, двох столових
ложок вершкового масла, 1/3 склянки води і чайної ложки солі. Вимішуємо,
розкачуємо, даємо постояти, формуємо кружечки чи джгутики, відварюємо, подаємо
зі шкварками. Для картопляних беремо 5 варених картоплин і 2
столові ложки сирої картоплі, натертої на дрібній тертці. Додаємо півтори
столові ложки борошна, столову ложку олії, подрібнену цибулину, 2 яйця,
червоний мелений перець. Змішуємо у пюре, чайною ложечкою відділяємо невеликі
порції і опускаємо в солону киплячу
воду
чи бульйон. Варимо 7-10 хвилин.
Для
сирних:
Пампушки
- старовинний народний наїдок,
найперший "товариш" борщу. Тісто для них готуємо на дріжджах:
пампушки
завбільшки з волоський горіх, випікаємо в духовці на слабкому
вогні. Подаємо з підливкою з розтертого з сіллю часнику, квасу і олії.