Історія піци
* Винахід піци приписують давньоримському полководцю та гурману Лукуллу. Звані бенкети зробили Лукулла більше знаменитим, ніж його військове ремесло. Неаполітанці дотепер цінують страви, які колись прикрашали його бенкетний стіл. Однією із цих страв була піца — а ля наполетана. Вона являла собою золотаво-жовтий пиріг з кислого тіста, спечений на деревному вугіллі.
* Греція нарівні з Італією змагається за звання батьківщини піци. У Древній Греції почали запікати плоскі коржі з тіста разом з начинкою, у ролі якої використовувалися овочі, м'ясо, маслини, молочні продукти тощо. Ця грецька піца називалася «plakuntos».
* Один раз влітку в Неаполі королева савойська Маргеріта гуляла зі своєю родиною парком Каподімонте. Вона не раз чула про піцу й вирішила, нарешті, її спробувати. Місцевий піццайоло був дуже улещений тим, що сама королева вирішила покуштувати саме його піцу, і спеціально для неї спік піцу за новим рецептом. З тих пір піца з помідорами, сиром моцарела та листям базиліку одержала назву «Піца Маргеріта». Кольори цих продуктів; червоний, білий та зелений символізують прапор Італії.
* Греція нарівні з Італією змагається за звання батьківщини піци. У Древній Греції почали запікати плоскі коржі з тіста разом з начинкою, у ролі якої використовувалися овочі, м'ясо, маслини, молочні продукти тощо. Ця грецька піца називалася «plakuntos».
* Один раз влітку в Неаполі королева савойська Маргеріта гуляла зі своєю родиною парком Каподімонте. Вона не раз чула про піцу й вирішила, нарешті, її спробувати. Місцевий піццайоло був дуже улещений тим, що сама королева вирішила покуштувати саме його піцу, і спеціально для неї спік піцу за новим рецептом. З тих пір піца з помідорами, сиром моцарела та листям базиліку одержала назву «Піца Маргеріта». Кольори цих продуктів; червоний, білий та зелений символізують прапор Італії.
Піца (іт. pizza) — італійська національна страва, що являє собою відкритий пиріг, зазвичай круглої форми, який покривається томатною пастою та сиром і запікається. В піцу можуть додаватися різні інгредієнти, такі як м'ясо, шинка, салямі, морські продукти, овочі, фрукти, гриби, зелень та ін. Для виготовлення піци використовують дріжджове тісто. Всі продукти для піци ріжуться маленькими шматочками, подібними один до одного. Заготовку для піци виготовляють руками, без допомоги скалки, завдяки чому тісто стає пухкішим. Випікають піцу в печах на дровах дерев місцевих порід, каштана, клена та ін.
__________________________________
* Піца Маргеріта — для її приготування беруться певні компоненти: помідори Сан-Марцано, оливкова олія, сир моцарела, базилік, сіль.
* Піца Марінара — названа на честь рибалок, які традиційно їли її на сніданок, заправляється помідорами, часником, оливковою олією, орігано.
* Піца пеппероні — найпопулярніша піца в Америці. Свою назву одержала завдяки начинці з пікантної італійської ковбаси пеппероні. Назва ковбаси походить від італійського найменування маленьких гострих перчиків (pepperoni), і в самій Італії піца пепперроні подається саме з перчиками, а не з ковбасою.
* Піца ал тонно — з тунцем.
* Піца фунгі — з грибами, частіше всього з печерицями.
* Кальзоне (Calzone) — «закрита» піца. При її виготовленні боки піци защипують у вигляді «вареника» або «конверта». Під хрусткою скоринкою така піца повністю зберігає аромат використаних продуктів. Типовою начинкою для неї є сир рікотта та томатна паста.
* Біла піца (bianca) одержала свою назву завдяки тому, що до неї не додаються помідори.
__________________________________
Для приготування піци використовується дріжджове прісне тісто. Згідно з класичним рецептом, на 1,8 кілограма борошна потрібно один літр води. Кількість дріжджів залежить від того, скільки часу виділяється на те, щоб тісто підійшло, а також від температури та вологості повітря.
Типові складники начинки:
- Сир моцарела, рікотта, пекоріно та ін.
- Гриби, яйця
- Салямі, шинка сиров'ялена та варена, сосиски, сира свиняча ковбаса
- Тунець із консервів, філе кільки, морепродукти
- Артишоки, солодкий та гострий перець, баклажани, помідори, броколі фріарель, цибуля
- Часник, орігано, базилік, каперси
* Піца Маргеріта — для її приготування беруться певні компоненти: помідори Сан-Марцано, оливкова олія, сир моцарела, базилік, сіль.
* Піца Марінара — названа на честь рибалок, які традиційно їли її на сніданок, заправляється помідорами, часником, оливковою олією, орігано.
* Піца пеппероні — найпопулярніша піца в Америці. Свою назву одержала завдяки начинці з пікантної італійської ковбаси пеппероні. Назва ковбаси походить від італійського найменування маленьких гострих перчиків (pepperoni), і в самій Італії піца пепперроні подається саме з перчиками, а не з ковбасою.
* Піца ал тонно — з тунцем.
* Піца фунгі — з грибами, частіше всього з печерицями.
* Кальзоне (Calzone) — «закрита» піца. При її виготовленні боки піци защипують у вигляді «вареника» або «конверта». Під хрусткою скоринкою така піца повністю зберігає аромат використаних продуктів. Типовою начинкою для неї є сир рікотта та томатна паста.
* Біла піца (bianca) одержала свою назву завдяки тому, що до неї не додаються помідори.