(Етикет)
Правила гігієни вимагають, щоб скатертина завжди була чистою. Вона може бути білою або строкатою залежно від поєднання кольорів і візерунків столового сервізу. До сніданку, пообідньої кави або чаю, а тепер до обіду й вечері стіл із гарною поверхнею вкривають невеличкими білими або кольоровими серветками (по одній на людину). На серветці має поміститися столовий набір, призначений для однієї персони. Під кожну загальну страву або чашку також підстилають маленьку серветку. Решта поверхні столу залишається непокритою. Для урочистої вечері скатертиною застеляють весь стіл, краї скатертини, щоб вони виглядали красиво, звішуються за край столу приблизно на 20 см.
Якщо ж хочуть накрити стіл урочистіше, то серветку кладуть на хлібну тарілку, розташовану ліворуч. Креманки із салатом або узваром (готові страви) ставлять ліворуч, але далі від краю столу. Рибний ніж кладуть справа від ножа для печені (для закусок потрібні виделка і ніж, трохи менші за розміром, ніж для печені). Ложку кладуть правіше ножа. Масло подають зі спеціальним ножем, сіль і гірчицю — із відповідними ложечками. Страви з гарніром і смажениною подають із ложкою і виделкою (можна звичайні). Місце склянки — праворуч. Для кави, чаю, молока і какао потрібні блюдця.
За сніданком основною тарілкою слугуватиме закусочна, на якій влаштовують серветку, праворуч від тарілки — ніж. Ложку (для каші, випускної яєчні) кладуть за тарілкою. Справа за тарілкою — місце чашки з блюдцем або склянки з блюдцем. Некруте яйце їдять у спеціальній підставці, що ставлять на блюдце або на тарілку для хліба. Сюди ж кладуть ложечку для яйця. Все це ставлять за основною тарілкою зліва. Скибки м'яса (ковбаси, шинки) їдять виделкою, яку кладуть зліва. Вазочки з медом або варенням ставлять на тарілочки, на краї яких лежать ложечки. Кавник, молочник, цукорницю розташовують так, щоб їх зручно було брати.
За обідом на мілку тарілку ставлять супову, праворуч кладуть ніж, ліворуч — виделку, за тарілкою — супову ложку, потім десертну ложку. Хлібна тарілка — зліва. Салат, узвар — зліва, але за основною тарілкою.
Сидячи за столом, треба пам'ятати таке:
- непристойно класти лікті на стіл, можна тільки спиратися зап'ястям на його край; жінка може ненадовго обпертися на стіл ліктем;
- не варто скачувати хлібні кульки, грати ложками й виделками, чаркою, згортати край скатертини в трубочку, протягати в усю довжину ноги;
- під час їжі не варто розставляти лікті й низько схиляти голову над тарілкою (її можна злегка нахилити і на цю висоту піднести виделку або ложку);
- не варто дути на гарячу їжу і напої, чавкати, присьорбувати. П'ють і їдять беззвучно;
- за новими правилами етикету ножем слід різати шніцель, картопляні оладки, овочеві котлети, млинці, млинчики і навіть вареники. За бажанням можна обійтися й виделкою;
- не користуються ножем, коли їдять макарони, вермішель, локшину, солянку, мозки, омлет, пудинг, желе, овочі. Все це їдять тільки виделкою;
- після їжі ніж і виделку складають у тарілці паралельно ручками в правий бік. Коли передбачається, що ті сам! ложки, ножі й виделки використовуватимуться для наступної страви, їх кладуть на стіл;
- коли користуються ножем і виделкою, то виделку весь час тримають у лівій руці, а ніж — у правій;
- коли їжу запивають якимось напоєм, варто спершу проковтнути їжу, а потім запити. Але перш ніж пити, слід протерти губи серветкою, щоб не лишати на склянці масних плям;
- нечемно доливати з пляшки або графина тільки собі, не запропонувавши спершу сусідові по столу;
- неввічливо вибирати з порцій, що лежать на тарілці, кращу. Беруть той шматочок, що ближче. Якщо навіть ми захочемо взяти меншу порцію, можуть подумати, що ми вибираємо кращу;
- не вмочують хліб у соус і не витирають хлібом тарілку; / якщо в сільничці немає ложечки, сіль набирають кінчиком свого ножа (ніж при цьому має бути чистим);
- виховані люди не сідають за стіл із цигаркою. Дозволити собі закурити можна тільки тоді, коли ти вийшов з кімнати на балкон або вулицю;
- хліб не ріжуть ножем, а відламують маленькими шматочками від скибки, взятої із хлібниці;
- закуску (наприклад, шинку) їдять ножем і виделкою, а не кладуть її на хліб, як бутерброд. Невеличкі шматочки хліба можна намазувати маслом. При цьому масло беруть потроху з маслянки на край своєї тарілки;
- під час сніданку можна весь шматок хліба намазати маслом і відкушувати від шматка. Хліб, намазаний маслом, не ріжуть ножем. Під час вечері на такий шматочок хліба краще покласти шинку або сир — це буде бутерброд, який можна розрізати навпіл, щоб було зручніше їсти. Такий бутерброд можна їсти з тарілочки, користуючись ножем і виделкою;
- "буфетні" бутерброди їдять без ножа та виделки, таке їхнє призначення; сухарі вмочують у чай або молоко тільки в сімейному колі; паштет беруть ножем. Намазувати паштет на хліб можна тільки в сімейному колі;
- некруте яйце поміщають у спеціальну підставку для яєць, потім краєм ложечки вдаряють по верхівці та знімають її. Такий рух має бути швидким та енергійним, інакше верхівка не відокремиться. Але якщо саме так і трапилося, можна її зняти пальцями, біда невелика;
- яєчню заведено їсти ложечкою або виделкою залежно від її консистенції;
- супи їдять не нахиляючи тарілку (від себе або до себе). Невеличка кількість супу залишається в тарілці. У сімейній обстановці можна злегка нахилити тарілку від себе. Ні під час їжі, ні після їжі ложку із супу не кладуть на стіл, вона залишається в тарілці;
- бульйони, супи, подані в чашках, п'ють, як чай, ложку використовують, коли хочуть виловити грінки, яйце, шматочки м'яса, що плавають у супі. Але якщо суп поданий у чашці з двома вушками, користуються ложкою;
- курка в бульйоні — одночасно перше і друге, тож спочатку ложкою їдять бульйон, потім — шматочки курки за допомогою виделки та ножа;
- рибу як у холодному, так і в гарячому вигляді слід їсти виделкою і ножем. Користуються ножем і тоді, коли їдять маринований оселедець;
- якщо до рибної страви подано спеціальний лопаткопо-дібний ніж і спеціальну виделку, то лопатку беруть у праву руку, виделку — в ліву. Виделкою підтримують шматочок, лопаткою відокремлюють кістки. Якщо подаються дві виделки, то правою відокремлюють кістки, лівою відправляють шматочки риби в рот. У крайньому разі, якщо є тільки одна виделка, то її беруть у праву руку, у ліву — шматочок хліба. Хлібом притримують шматочки риби, а виделка слугує для відділення кісток, із її ж допомогою підносять шматок до рота;
- якщо на вашій тарілці виявиться ціла риба (варена або копчена), то спочатку відокремлюють від скелета верхню частину філе, потім відокремлюють хребет і кісточки (їх відкладають убік), потім з'їдають другу половину. Після того, як ви впоралися із цією стравою, на тарілці залишається рибний кістяк;
- рибну кісточку, що "заблукала" в роті, непомітно беруть виделкою і кладуть на край тарілки;
- раків їдять спеціальним ножем (з отвором для кліш-ней), а також руками, тут нічого не вдієш;
- птицю їдять за допомогою ножа й виделки. Слід змиритися з тим, що неможливо все м'ясо зняти з кісток. Удома можна дозволити собі взяти курячу ніжку в руку;
- м'ясо з овочами їдять за допомогою ножа й виделки. Ні на хвилину не можна випускати з правої руки ніж, із лівої — виделку. Якщо крім м'яса і картоплі є ще горошок, то, притримуючи виделкою м'ясо, ми відрізаємо шматочок, потім із цим шматочком повертаємо виделку виїмкою нагору і накладаємо в неї горошок, увесь час тримаючи її в лівій руці. Картоплю не варто розминати на тарілці; салат, поданий до м'яса на окремій тарілочці, їдять із неї, набираючи потроху; спагетті або макарони-соломку дуже складно їсти так, щоб це виглядало красиво. Є три способи, щоб упоратися з цією італійською стравою. Перший — за допомогою виделки й ложки. Ложку тримають у лівій руці. Край ложки опускають у тарілку, на виделку накручують макарони і кладуть їх у ложку, відрізавши набрану порцію ложкою від решти, ЇЇ несуть до рота. Другий спосіб: виделку тримають як ніж, опустивши її в макарони, піднімають їх нагору, відокремлюючи невеличку порцію. Потім знову опускають виделку з макаронами в тарілку, тут накручують їх на виделку і швидко відправляють у рот. Третій спосіб: наколюють макарони на виделку, яку тримають при цьому вертикально, і в такій позиції накручують відповідну порцію. Основне правило: набирати на виделку не більше 2-3 ниток макаронів; випічку їдять спеціальними виделочками. Якщо таких немає, користуються ложечками.
Сухі тістечка, пряники можна брати руками;
- яблуко, грушу їдять ножем і виделкою, нарізають на чвертки, потім, узявши скибку на виделку, знімають ножем шкірочку. Очищений шматочок їдять на тарілці, користуючись ножем і виделкою. Можна очистити фрукти руками, але їсти їх треба на тарілці за допомогою ножа й виделки;
- персик розрізають на тарілці, видаляють кісточку, знімають шкірочку, користуючись ножем і виделкою, і з'їдають, відрізаючи по шматочку;
- банани очищають від шкірки та їдять ножем і виделкою, відрізаючи кружечками;
- апельсини чистять у такий спосіб: надрізають шкірку хрестоподібно, знімають її та розділяють плід на часточки. Ні апельсини, ні мандарини не чистять спирале-подібно;
- грейпфрут подається розрізаним поперек, середину відокремлюють від шкірки, посипають цукровою пудрою і їдять ложечкою;
- черешні і вишні подають із черешками, за які ягоди тримають у руці та з'їдають. Мірою можливості непомітно випльовують кісточку в кулак, а потім на свою тарілку;
- виноград, як правило, з'їдають цілком (хто не любить насіннячка і шкірку, може вчинити так, як із вишнею);
- сливи розламують ножем і виделкою, кісточки кладуть на тарілку;
- полуницю слід подавати очищеною. Не заведено розминати її на тарілці з цукром і сметаною. Утворювана маса виглядає неестетично. Сказане стосується й суниці;
- кавун і диню подають розрізаними на скибки та їдять чайною ложкою або десертною виделкою;
- узвар, поданий у креманці, їдять ложкою. Надпивати прямо з неї негарно. Кісточки випльовують на ложечку і кладуть у тарілку, що стоїть поруч або під креманкою.