На городі
Вже можна висівати салат, шпинат, кріп, редиску, моркву, пастернак, петрушку. Всі ці рослини холодостійкі, їхнє насіння здатне проростати при температурі +1… +3°С, а сходи витримують приморозки -3… -6°С.
Перед посівом для прискорення проростання насіння всіх цих культур потримайте насінини у вологому клаптику тканини. Коли «проклюнуться» перші з них, злегка підсушіть насіння і висівайте у помірно зволожений ґрунт.
Після посіву ґрунт злегка прикатайте або утрамбуйте тильним боком сапи. Потім замульчуйте — присипте шаром перегною або торфу у 2 см. Мульча сприяє дружним сходам і не дає змоги утворюватися ґрунтовій кірці, через яку звичайно не здатні пробитися паростки. Як тільки на глибині 5 см ґрунт прогрівається до +8°С, висаджуйте цибулю сіянку і буряк. Щоб зменшити утворення стрілок і вберегти цибулю від несправжньої борошнистої роси, прогрійте цибулинки протягом 8—12 годин за температури +40°С, а потім 8–10 днів за температури +30… +35°С.
Щоб мати насіння від того сорту цибулі, який вам подобається, треба в лютому обрізати верхівки цибулин на третину, вибраковуючи ті, у яких багато стрілок.
Далі цибулини треба на добу замочити в попільно-марганцевому розчині (на 1 л. гарячої води по 0,5 склянки попелу і середньо-рожевого розчину марганцівки) і висадити в стаканчики так, щоб верхівки цибулин залишились над грунтом. Висаджувати цибулини у відкритий грунт треба в квітні, причому заглиблювати вже цілком. Лунки слід попередньо полити попільно-марганцевим розчином, додавши в нього 1-2 ст. ложки гасу (чи скипидару) на 10 л рідини. Цибулини різних сортів треба садити якомога далі одна від одної (у різних кутках городу), щоб вони не перезапилювались. Через 10-15 днів після висадження підживіть насінники аміачною і калійною селітрою (по 10-15 г на кв. м). А у процесі вегетації - кілька разів органікою. Коли насіння злегка почорніє, кожне суцвіття треба обв'язати марлею. Зрізати зонтики з частиною стрілки завдовжки 25-30 см слід тоді, коли суцвіття повністю почорніють. Щоб висохли, їх слід підвісити, можна у сараї чи на горищі. Восени, щоб звільнити насіння від лузги і по можливості провіяти, треба перетерти його дерев'яним товкачиком у друшляку. Потім - висипати у велику ємність із водою. Те, що спливло, слід зняти шумівкою разом із лушпинням і викинути. Так повторити тричі. Зрештою на дні залишиться повноваге, дозріле насіння з практично стопроцентною схожістю. Його потрібно просушити і зберігати в паперових пакетах. Таким чином із одного насінника можна отримати до 15 г насіння.
Деякі сорти цибулі (Ексибішен, Оппорто, Пінгвін, Ветразь, Стригуновська, Халцедон, Глобо) підходять для того, щоб із чорнушки одразу отримувати цибулю-ріпку. Можна посіяти в кінці лютого насіння на розсаду, а потім розсаду висадити у відкритий грунт. А можна насіння висівати одразу в відкритий грунт у кінці квітня, тільки-но прогріється грунт. Попередньо насіння слід замочити на 2-3 доби в теплій воді, міняючи її 2-3 рази. Висівати треба на глибину 1,5-2 см. Після сівби грунт на грядці слід ущільнити і до появи сходів накрити поліетиленовою плівкою. Через 2 тижні належить підживити рослини настоєм коров'яку (1:8), а ще через місяць - попільним розчином і знову коров'яком. Грядку під цибулю-сіянку готують із весни: вносять фосфорні і калійні добрива (по 30 г на кв. м). Розрівнявши грунт, треба зробити смуги (це легко зробити дошкою завширшки 10-15 см, втискуючи її в землю) на відстані 20-25 см одну від одної. Їх потім дуже зручно полоти.
Насіння чорнушки можна підготувати до садіння кількома способами:
- замочити на дві доби в розчині марганцівки (5 г на 1 л води), промити і, загорнувши у вологу полотнинку, покласти в тепле місце для пророщування. Не давати тканині пересихати. Висівати через 3-4 дні, коли частина насіння проклюнеться;
- за 15-20 днів до сівби обробити чорнушку в марганцівці (5 г на 1 л води), витримати 2-3 дні у вологій полотнинці, а потім покласти в поліетиленовий пакет і залишити в холодильнику для проростання на 10-15 днів;
- найшвидший спосіб - опустити полотнинку з насінням на 2 секунди в окріп, а потім - у холодну воду. Повторити цю процедуру ще раз.
Висівають чорнушку рано, щойно відтане грунт. Це забезпечує появу більш ранніх і дружних сходів, що ліпше використовують зимові запаси вологи в грунті на довгий день. У результаті формується необхідна кількість листків, що дає змогу згодом мати добре достиглу цибулину сіянки. Але сівба у зовсім холодний грунт сприятиме збільшенню стрілкування, що небажано. Сіють на всю ширину втиснутих смуг (2-3 г на смугу завдовжки 80 см). Після сівби слід засипати насіння торфом чи грунтом шаром 1,5-2 см, полити і накрити плівкою до появи сходів. Підживлювати треба так: 0,5 сірникової коробки сечовини і 0,5 л свіжого курячого посліду на 10 л води. Можна посипати грунт на грядці сумішшю 0,5 сірникової коробки сечовини і 1 склянки попелу. На початку після появи сходів рослини цибулі ростуть дуже повільно й особливо вимогливі до умов вирощування. Грунт повинен підтримуватися в пухкому й вологому (але не перезволоженому) стані. За сухої погоди обов'язкові рясні поливи - 10 л води на 1 кв. м. З липня поливи припиняють. Збирають цибулю сонячного дня, коли пагони підсохнуть. Сушать звичайно на горищі чи в сараї. Восени готову сіянку розбирають на фракції: до 1 см в діаметрі (висівається під зиму на вибірку і ріпку); 1-1,5 см (сіянка на весну); 3-4 см (вибірка на зелень, під зиму). Сіянку на весну зберігають у капронових сітках у приміщенні з температурою 15-22 градуси. Її перебирають двічі - в січні-лютому і перед садінням. Цибуля зберігається дуже добре і дає мінімум відходів.