Рецептів страв з хроном
існує безліч. Його вживають із м’ясом, рибою, салом, овочами, використовують
для приготування підлив, супів, холодників тощо.
Приправи0,5 склянки дрібно натертого хрону, 100 г сметани, лимонний сік,
сіль. Усі інгредієнти старанно перемішати. Подавати до смаженого чи тушкованого
м’яса. 0,5 склянки тертого хрону, 1 яблуко, 1—2 ст. л. оцту, 0,5 ч. л. цукру,
3—4 ст. л. кислого молока, сіль. Яблуко обчистити і натерти, змішати з хроном,
додати інші інгредієнти, добре вимішати і покласти в скляну вазочку, подавати
до холодного м’яса. 1 невелика хрінина, 2 ст. л. окропу, 1 ч. л. меду, 1 ст. л.
олії, 0,5 ч. л. лимонного соку, 1 яблуко. Хрінину натерти, залити окропом,
додати терте кисло-солодке яблуко, інші інгредієнти, добре вимішати. Подавати
до овочевих, м’ясних та рибних страв. 1 ч. л. тертого хрону, 0,5 склянки
сметани, 100 г
тертого сиру, 1 зубок часнику. Складові змішати, додати ароматичні трави (кріп,
петрушка, майоран).
Буряки з
хроном. 1
кг буряків, 150 г хрону, цукор, оцет,
кмин, сіль. Буряки зварити чи спекти в духовці, обчистити, натерти на дрібній
тертці і з’єднати з тертим хроном. Заправити сіллю, цукром, оцтом, додати
тертого кмину і вимішати. Зберігати в щільно закритому посуді.
Салат з
морквою. Корінь хрону, 500 г моркви, 500 г яблук, 100 г сметани, сіль, цукор,
зелень петрушки. Яблука (необчищені), хрін та моркву натерти на дрібній тертці,
усе змішати, посолити, трохи підцукрити, викласти гіркою в салатницю і полити
сметаною.
Салат з
червоноголовковою капустою. 2 ст. л. тертого хрону, 900 г капусти, 2 яблук,
цибулина, оцет, сіль, цукор, олія, круто зварене яйце, зелень петрушки. Капусту
розрізати навпіл, натерти на грубій тертці і скропити оцтом, так само натерти
необчищені яблука, додати дрібно посічену цибулю, усе вимішати, посолити і
посипати цукром, додати хрону і залишити, накривши посудину, на 2 години.
Викласти в салатницю, полити олією і прикрасити кружальцями яйця та листками
петрушки.
Грінки з
хроном. Батон, 50 г вершкового масла, 1 ст. л. тертого хрону.
Черствий батон нарізати скибками завтовшки 1 см, змастити маслом, на деці підпекти в
нагрітій духовці впродовж 15 хв. Гарячі грінки посипати тертим хроном.
Хрінове
масло. Натерти 200 г хрону на дрібній тертці, заправити
лимонним соком та медом до смаку, змішати з 100 г м’якого вершкового
масла.