Новини району  | Останні оновлення | Знай наших | Анонс газети "Маяк"
Додай нас у друзі vk.com
 Група "гість"Вітаю Вас Бажаний госте | RSS
Головна | Мій профіль | Вихід
| Реєстрація | Вхід

- Меню -

Головна сторінка

Останні ОНОВЛЕННЯ

Новини нашого району

Корюківська Козача Січ

ОГОЛОШЕННЯ

Гучномовець

Квіти +

Знай наших

Каталог файлів

Каталог матеріалів

Форум

Фотоальбом

Влада

МВС повідомляє

Служба Безпеки України

Слово для віруючих

Такого ви ще не бачили

Смаколики

Корюківщина. Вибір...

Гостьова книга

Ваша думка...



Статистика

онлайн усього 1
відвідувачів 1
користувач: 0



Посміємося?



Ритуал приготування Великодньої паски



Випікати паску потрібно тільки у гарному настрої, у сім'ї всі  (від малого до великого)  мають бути спокійними, всі мають знати, що жінка пече паски, а паска має пектися на позитиві


Задовго до хрещення Русі наші пращури відзначали навесні велике свято - Великдень Дажбожий. Його святкували на весняне рівнодення. Напередодні свята пекли паски, фарбували яйця. Цим святом вони відзначали прихід справжньої весни, коли день стає більший за ніч, звідси й назва свята.

Свято символізувало перемогу Світла над Темрявою. Великдень Дажбожий, як і інші весняні свята, асоціюється з магією родючості. Приміром, великодній коровай, котрий слов'яни називали бабою або куличем (калачем), паскою, був "жертовним посвяченням" родючості і плодовитості.

Його випікали за принципом аналогії: чим вищий коровай, тим кращий урожай, тим більше приплоду матиме худоба. Дажбог шанувався предками як Бог сонця, який на зиму ховає живильні промені, а навесні знову посилає їх на землю, чим несе благо, саме життя. У язичників він був богом добра, світла, життєвої сили. Він не тільки зігрівав землю, а й стежив за тим, як на ній дотримуються порядку.

Що стосується паски, то її випікання є цілим ритуалом. До нього потрібно ретельно підготуватися.

"Паска асоціюється з пробудженням весни, вона несе в собі дуже сильний язичницький підтекст, тому Великдень - це не тільки воскресіння Ісуса Христа, це ще й воскресіння нашого духу. Перед Великоднем обов'язково має бути побілена хата, вимиті вікна, обметано кругом хати, кругом двору. На Великдень прали речі, вішали у хаті чисті рушники. Паска - це символ достатку, тому випікати паску треба у чистому гарному одязі", - розповідають спеціалісти з українознавства.

"Що стосується самого випікання, то всі інгредієнти готуються заздалегідь, підготовується посуд для вимішування та випікання. Існує дві форми паски: одна - це кругла як сонце, друга - висока, котра є фалічним символом, символом родючості. А яйця, які фарбуються - це символи вічного життя. Випікати паску потрібно тільки у гарному настрої, у сім'ї, від малого до великого всі мають бути спокійними, всі мають знати, що жінка пече паски, а паска має пектися на позитиві. Паска вимішується не менше 4 годин, а вся процедура приготування триває 8 годин. Коли паска готується правильно, вона може не черствіти до Трійці, на зелені свята", -  додають вони.

Традиційний рецепт паски

Вам знадобиться:
1 кг борошна
500 мл молока
1 пакетик (11 г) сухих дріжджів
5-10 яєць (чим більше тик краще, але без крайнощів)
200 г + 1 ст. ложка цукрового піску
300 г вершкового масла
150 г родзинок без кісточок
цедра 1 лимона
1/3 ч. ложки солі

Для глазурі:
1 яєчний білок
3 ст. ложки цукрової пудри
1 ст. ложка лимонного соку   


Спосіб приготування:

  1. Просійте борошно і додайте дріжджі.
  2. Підігрійте молоко (не кип'ятіть) і розтопіть в молоці масло.
  3. Додайте 200 г цукрового піску і сіль до молока з маслом.
  4. Остудіть отриману суміш до 30°С.
  5. Вилийте молоко з маслом в борошно. На посипаній борошном дошці або в мисці вимісіть тісто до гладкості, поки воно не перестане приставати до рук або країв посуду.
  6. Накрийте ємність з тістом кришкою, плівкою або рушником і поставте в тепле місце мінімум на 30 хвилин.
  7. Вимийте родзинки, обсушіть і обваляйте в борошні, щоб вони рівномірно розподілилися в тісті.
  8. Відокремте жовтки від білків. Один жовток відкладіть для обмазування.
  9. Коли об'єм тіста збільшиться удвічі, введіть в тісто жовтки, розтерті до білого кольору з 1 ст. ложкою цукру.
  10. Збийте білки.
  11. Додайте в тісто збиті білки. Додайте білки невеликими порціями і добре вимішуйте тісто руками на дошці або в мисці.
  12. Покладіть в тісто родзинки і цедру і ретельно перемішайте. Знову поставте підходити. Готовність тіста визначайте так: тісто, що добре вибродило, збільшується в об'ємі в 2,5 разів; при натисканні на нього пальцем воно повільно, а не швидко вирівнюється; поверхня тіста опукла, воно має приємний спиртовий запах.
  13. Нагрійте духовку до 180°С.
  14. Форму для випічки добре змастіть маслом. Щоб готова паска легше виймалася з форми, вистеліть дно і стінки форми папером для випічки або промасленим папером.
  15. Коли тісто підійде другий раз, наповніть форму для випічки до половини її об'єму кулькою з тіста і поставте в тепле місце мінімум на 15-20 хвилин. Форму з тістом накрийте серветкою.
  16. Коли тісто у формі добре розстоїться, тобто значно збільшиться в об'ємі, змастіть поверхню тіста відкладеним жовтком і випікайте 40-50 хвилин. Час випікання залежить від величини форми. Перевіряйте готовність дерев'яною паличкою. Якщо паличка після того, після протикання паски буде суха, то паска готова.

Глазур

  1. Просійте цукрову пудру через дрібне ситечко і розведіть лимонним соком.
  2. Білок збийте в густу піну і, не припиняючи збивати, по одній ч. ложці введіть лимонно-цукрову суміш.
  3. Покрийте паску отриманою глазур'ю і прикрасьте.
Існує безліч різновидів паски: традиційна, сирна, сметанна, солена, солодка. До того ж кожна хазяйка готує її по своєму. Це дійсно складна у приготуванні страва, оскільки вимішуючи руками тісто протягом 4-х годин, це велике фізичне навантаження. Проте приготування паски є ще й певним посвяченням жінки, доведення її жіночої сутності.

А ось яким рецептом сирної "княжої" паски (інші її назви: "князівка", "князівна", "Либідь", "підперезана") поділився один з авторів "Народної правди".

"З вишуканим, ніжним смаком, ця паска й раніше робилася порівняно швидко, а з сучасними продуктами - взагалі за півгодини. Справа в тому, що цей оригінальний старокиївський рецепт не потребує ані варки, ані відтискання сиру", - зауважує автор.

Список необхідних інгредієнтів:

1. Сиркова маса з курагою або родзинками (раніше брали білий сир середньої жирності), з розрахунку 100 г на середню порцію;

2. Приблизно така ж кількість крихкого здобного печива, можна шоколадного, з ваніллю (раніше додавали тертий шоколад);

3. Йогурт в пакеті або коробочці, бажано - апельсиновий, який вносить до солодкого необхідну легку кислинку (раніше сметану збивали з цукром і цедрою), додавати за потребою належної консистенції, про яку пізніше;

4. Родзинки, цукати, горішки, мармеладки, шматочки фруктів (зараз рекомендую дольки мандаринок, порізані банани) - за бажанням (раніше використовували горіхи, родзинки, курагу, цукати з варення)

Приготування: покришене руками в миску печиво розтирається з сирковою масою, з додаванням йогурту (а також горішків, родзинок і т.д) до утворення щільного, але м'якого "тіста", яке не має, однак, розповзатися.

Його формують або в спеціальній формі (зараз можна використовувати форми середньої висоти для випічки-запіканок), попередньо облитій в середині холодною водою, та викладають на невелику пласку тарілку, або - вручну.

Оформлення: є два основних варіанти (перший зручніший, коли нести освячувати).

1. В першому варіанті - харчову цупку прозору або кольорову плівку (можна і фольгу) обгортають з боків циліндриком (раніше використовували розмальований пергаментний папір), так, щоб її краї, підрізані у вигляді зубців корони, трохи вивищувалися над верхом паски.

Обгорнуту паску "підперезують" - звідси й одна зі старих її назв - підв'язують, роблячи їй легку, ледь помітну "талію":) стрічками та мереживом, переплетеними з віночком квітів та "щасним" намистом. В другому варіанті - боки паски обережно посипають крихтами печива, або "викатують" її в них.

2. Далі - однаково для обох варіантів: верх паски покривають йогуртом (тут вже потрібен тільки з коробочки, тобто дуже густий), прикрашають родзинками-горішками-цукатами-дольками фруктів (екзотично виглядають кружечки ківі, апельсинові та лимонні дольки), посипають пасхальною кольоровою посипкою (перед освяченням встромляють посередині свічку з маленьким серветковим "комірцем", яку запалюють).

Готують цю паску останньою з усіх великодніх страв (бо довго не стоїть), на ніч її потрібно поставити на холод (прямо на тарілочці опустити в каструлю, накрити кришкою, щоб не завітрювалася). Правда, вона рідко коли залишається до понеділка, бо така ж смакота:).

Різали її товстою шовковою ниткою або просто відділяли великими ложками.

Княжа паска готується з сюрпризами - в неї кладуть маленькі символічні подаруночки (фігурки, монетки, каблучки, тощо), щоб вистачило на всіх, їх гуртом роздивляються та весело коментують.

Щодо підперезання: щасне намисто (яким користувалися для запитання дівочої долі) поколіннями передавали від матері до доньки.

Оскільки воно, таким чином, багаторазово святилося разом з паскою, то вважалося особливо цінним, таким, що притягає щасливу долю. У старому Києві такі намиста виготовлювалися за такими ж старовинними технологіями: були це керамічні намистини, покриті різнокольоровою, часто напівпрозорою глазур'ю.

Досі в Києві бува продаються, виготовлені за прадідівськими взірцями, спеціальні великодні кошики для пасок та інших смаколиків: їх верхні частини виготовлялися нещільними візерунками, з використанням фарбованої лози, в яку вплітали квіти, стрічки, мереживо - обов'язково з вербовими гілками, освяченими у вербну неділю, а накривали їх білими мережаними рушниками з вишитими золотими шовковими хрестиками.

Серед всіх інших великодніх страв княжа паска, мабуть, є одним з найдоступніших рецептів для спільної з дітьми (навіть маленькими) творчості, під час якої - особливо підходящий настрій розповісти про традиції та звичаї, й, можливо, разом започатковувати свої.

Гарних вам Великодніх свят, високих та пухких пасок, духовного пробудження та Воскресіння!

Форма входу
Календар
«  Вересень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
- Друзі -






















Мой профиль на Freelancehunt.com

Синоптики прогнозують
погода у Корюківці

Телеманія

Наше дзеркало №1
Наше дзеркало №2
Наше дзеркало №3
Наше дзеркало №4

Наше дзеркало №5
Наше дзеркало №6

OФІЦІЙНА Web-СТОРІНКА КОРЮКІВСЬКОЇ РАЙОННОЇ МОЛОДІЖНОЇ ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ
"АЛЬЯНС 3000" ©.