На початку квітня, у середині місяця
або на початку другої половини починають сівбу у відкритому грунті городніх
культур. Йдеться, зокрема, про редиску, горох, моркву, ріпу, редьку, цибулю,
салат, петрушку, шпинат, кріп та інші холодостійкі культури. Наразі —про
особливості вирощування зеленних овочів.
ПОЧНЕМО з крес-салату. Це
найбільш скоростиглий листовий овоч, що достигає через 2-3 тижні після появи
сходів. Порівняно невимогливий до поживності грунтів, характеризується
холодостійкістю. Вирощують протягом усього року: влітку — у відкритому грунті,
взимку — у захищеному. У відкритому грунті висівають рано навесні й повторюють
посіви кожні 2-3 тижні аж до осені (1-1,5 г насіння на 1 м2).Такий
же невимогливий до умов вирощування і пастернак. Це одна з найбільш холодостійких овочевих рослин:
насіння починає проростати при плюс 2-30С, оптимальна температура - близько16-180. Проростає повільно: сходи з’являються
через 2-3 тижні. Витримують значні зниження температури. Висока холодостійкість
пастернаку дає змогу висівати його рано навесні, при першій же можливості
проведення робіт у полі чи на городній ділянці. Осіння сівба не рекомендується, тому що в такому разі велике число
рослин стрілкується вже в перший рік.До вологості грунту й
повітря пастернак менш вимогливий, ніж морква, він краще переносить посуху.
Його можна вирощувати на будь-якому грунті, але добре обробленому й із досить
могутнім орним шаром: для сортів із круглим коренеплодом — не менше 25 см, а для сортів із довгим
і напівдовгим —30 см. Коротко охарактеризуємо деякі сорти.Круглий.Сорт
скоростиглий, урожайний. Вегетаційний період 87-105 днів. Коренеплоди завдовжки
8-15 см,
округло-сплюснутої форми біля основи, з різким ароматом. М’якоть груба, біла.
Смакові якості задовільні.Студент.Пізньостиглий, урожайний. Коренеплоди
конічної форми, довгі (17-28
см). Смакові якості гарні.Середньоранній — найкращий
з усіх. Вегетаційний період 75-90 днів. Коренеплоди конічної форми завдовжки
12-20 см.
Поверхня, м’якоть і серцевина білі. Гарні смакові якості, висока ароматичність.Розрізняють
три різновиди петрушки: коренева, листова звичайна, листова кучерява.
Найбільш розповсюджені сорти петрушки кореневої — Цукрова та Врожайна, листової
— Ткачирулі котловані.Термін весняної сівби петрушки залежить від стану грунту й
можливості його обробітку. Це холодостійка рослина: мінімальна температура
проростання насіння +2 +30 С,
оптимальна +16+180. Навесні й восени
переносить приморозки до -6-70С.Насіння
петрушки проростає повільно, сходи з’являються тільки через 18-20 днів. Період
від посіву до утворення коренеплодів товарної стиглості — 120-150 днів.Весняна
сівба (так само, як і літня, із перезимівлею — для одержання ранньої зелені)
здійснюється на рівну поверхню за однорядковою або трирядковою схемою. Насіння
закладають неглибоко (1-1,5
см). При весняній сівбі норми висіву на 1 м2 0,6-0,8 г.Салат — одна зі скоростиглих
овочевих культур, що має високі смакові, поживні та дієтичні властивості,
багата на вітаміни. Належить до групи
холодостійких рослин. Рости може при температурі плюс 50С, але
оптимальна +15 +200. Молоді рослини тривалий
час можуть переносити невеликі приморозки (-1-20С),
а при короткочасних (до -6-80С) пошкоджуються
незначно. Рослини можуть добре розвиватися на слабкокислому або навіть кислому
грунті, якщо він досить добре заправлений поживними
речовинами.У відкритому грунті салат висівають із березня по листопад
п’ятирядковими стрічками (2-3 г
на 1 м2)
з міжряддям 10-15 см.Селера є коренева, черешкова й листова. Найбільш поширені сорти
кореневої — Яблучний і Делікатес, що утворюють коренеплоди першого ж року. Ця
холодостійка рослина витримує приморозки до -4-50.Грунт
полюбляє пухкий, структурний, зниженого рельєфу. До вологи вимоглива, але не
зносить застою води. Вегетаційний період дуже тривалий (від 160 до 225 днів),
тому вирощувати селеру треба в розсадний
спосіб. У другій половині квітня рослини висаджують у відкритий грунт з
обов’язковим поливанням і внесенням перегною під передпосадковий обробіток
грунту. Відстань між рослинами в рядах 15-20 см.Найбільш розповсюджені сорти кропу —
Вірменський-269, Грибовський, Узбецький-243. Висівають кріп самостійно або як
ущільнювач з іншими культурами в борозенки з міжряддями 15 см та суцільно з наступною
обробкою граблями.І наостанок — декілька слів про культуру, мода на яку
прийшла до нас із Заходу. Це — шпинат, холодостійка овочева рослина, що
переносить зниження температури до 7-80С.Шпинат
краще садити на високородючих грунтах із нейтральною реакцією. Вирощувати можна
із середини березня до кінця вересня конвеєрним способом. Висівають насіння
суцільно або рядковим способом. Не можна допускати загущення посівів та
пересихання грунту, бо рослини швидко утворюватимуть стебла,відтак якість урожаю значно знижуватиметься.