3а висновком експертів
ООН, картопля є тією культурою, яка може допомогти викорененню убогості в
світі. Вона ж є й тим продуктом, який має допомогти нам пережити нинішню кризу.
І хоч іноді кажуть-пишуть, що ліпше споживати більше капусти, ніж картоплі, що
вона, мовляв, лише зайву вагу наганяє, куди ж нам від неї, рідненької, дітись?
У нас, в Україні, це другий хліб. А умілі руки господинь з картоплі стільки
страв можуть приготувати — смачних, гарних на вигляд, запашних! Отже, раз —
картопля, два — картопля...
Зрази картопляні
700 г картоплі, 3-4 ст. ложки борошна, 2 яйця, 1 цибулина, 200 г грибів (можна сушених),
2 ст. ложки олії, приправи за смаком. Картоплю почистити, відварити, злити
воду, посолити, потовкти гарячою, остудити, додати борошно, яйця, перемішати.
Цибулю й гриби (сухі попередньо треба вимочити протягом 4-5 год., ретельно
промити, відварити) дрібно посікти, обсмажити в олії, під кінець смажіння
посолити й додати приправи. Із картопляного «тіста» сформувати кружальця,
викласти на них грибний фарш і виліпити зрази. Обсмажити їх із обох боків, а
потім, виклавши на деко, запікати в духовці 20 хвилин при температурі 1700С.
Суп-крем картопляний
250 г картоплі, 1 морквина, 1 цибулина, 1-2 пучки зелені, дрібка шафрану, 2
ст. ложки сметани, 700 г
курячого бульйону, 2 ст. ложки олії. Овочі, зелень помити й дрібно посікти. У каструлі
розігріти олію й обсмажити овочі (1 хвилину). Покришити картоплю, влити
бульйон, варити до готовності картоплі. Посолити. Збивалкою або міксером
розтерти овочі, перетворивши їх на пюре, додати сметану.
Деруни (картопляні оладки)
6 бульб, 5 ст. ложок сметани, 1
цибулина, 1 яйце, 5 ст. ложок домашнього сиру, 1 зубок часнику, сіль, перець за
смаком. Очищену
картоплю й цибулю натерти на тертці, додати яйце, 3 ст. ложки сметани, сіль,
перемішати. Отриману масу ложкою викласти на розігріту сковороду й обсмажити з
обох боків. Так отримаєте оладки. Решту сметани і сир перемішати з часником.
Подавати з оладками.
Картопля, фарширована грибами
10 картоплин, 0,5 склянки олії і 2 ст.
ложки вершкового масла (для фритюру), 60 г грибів, 1 цибулина, 2 ст. ложки вершкового
масла для обсмаження фаршу, перець, зелень, сіль. Бульби середньої величини
почистити, зрізати верхівку, вирізати у кожній бульбі заглиблення ножем (не
прорізуючи наскрізь). Підготовлені бульби і «кришечки» обсмажити у фритюрі
(навпіл олія і вершкове масло), злегка посолити, заповнити грибним фаршем,
прикрити «кришечками» і поставити в духовку на 10-15 хвилин при температурі
180-200 градусів. Фарш готують так: дрібно січуть відварені гриби, обсмажують
на вершковому маслі чи маргарині; додають пасеровану цибулю, січену зелень
(можна висушену), солять, притрушують перцем.
Яєчня з картоплею та цибулею
Дрібно покришивши цибулину, підсмажити
її на сковорідці з салом або вершковим маслом. Зварені «в мундирах» і почищені
2 картоплини порізати на кружальця, злегка підсмажити з цибулею і все залити
збитим яйцем. Витримати на вогні 1-2 хвилини.
Картопля в горщечках
На 1 керамічний горщечок: 3-4
картоплини, 1 середня цибулина, 2 зубки часнику, жменька тертої моркви, 100-120 г сала або підчеревини,
зелень, сіль, лавровий лист, перець, 4-5 ст. ложок бульйону, 4-5 ст. ложок
сметани чи майонезу. Є варіанти — до цих продуктів можна додавати 1 ст. ложку
квасолі, відвареної до напівготовності, влітку — 1-2 болгарські перці, 1
помідор. Дуже поліпшать смак гриби (сушені попередньо вимочують і потім
підсмажують на вершковому маслі). На дно горщечків покласти сало чи
підчеревину, порізані досить дрібними шматочками й обсмажені. Окремо чи разом
із салом злегка обсмажити цибулю й моркву. Далі разом із цими овочами кладемо
картоплю, порізану на 4-6 шматочків, гриби, інші компоненти з наведеного
переліку, перемішуємо, солимо, перчимо, додаємо сметану, трохи бульйону (або
перевареної води). Накриваємо горщечки кришками і ставимо в духовку на
повільний вогонь. За 20 хв. до кінця приготування (загалом горщечки мають бути
в духовці півтори години) додаємо посічений часник і трохи притрушуємо зеленню
(можна сухою). Кладемо в кожний горщечок або свіжий посічений помідор без
шкірки, або 1/2 ст. ложки томат-пасти. Ще раз перемішуємо й тушкуємо до
готовності.
Картопляні котлети з грибним соусом
6-8 шт. бульб, 2 яйця, 50-70 г вершкового масла, сухарі
пшеничні, жир для смаження. Картоплю очистити, відварити в підсоленій воді,
обсушити і протерти гарячою. Потім охолодити масу до 40оС, додати
яйця, ретельно перемішати, сформувати котлети, запанірувати в сухарях і смажити
в олії або іншому жирі з обох боків до утворення хрусткої кірочки. Подаючи на
стіл, полити розтопленим вершковим маслом, окремо подати грибний соус.
Приготування соусу. Сушені гриби залити водою і залишити на 10-15 хв., потім
кілька разів ретельно промити, міняючи воду. Гриби залити холодною водою й
залишити для набухання на 3-4 години. Варити в цій же воді до готовності.
Отриманий відвар процідити і довести до кипіння. Цибулю нарізати і спасерувати
з жиром, додати нарізані відварені гриби й пасерувати ще 5 хв. У киплячий
грибний відвар додати спасероване борошно, розведене частиною відвару, і
варити, помішуючи, при слабкому кипінні 40 хв. Соус процідити, додати сіль,
пасеровані гриби й цибулю і ще проварити 10 хв. Готовий соус заправити
вершковим маслом чи маргарином.