БОРОТЬБУ з посухою, за великим рахунком, треба починати з осені.Це — мілкий обробіток ґрунту із загортанням
сидератів, які створюють мульчу, щосуттєво
підвищує вологоємність ґрунту. Навесні ж вологу треба «прикрити» якнайраніше. На городі при цьому не можна допускати тупанів – ущільнених місць, із яких
прискорено випаровується волога.Вирощуючи ранні й надранні сорти
картоплі з вегетативним періодом до 60 днів, ще восени всю насіннєву картоплю перед
закладенням на зберігання треба «озеленити». Цей процес, відбувається і навесні, доповнюється
пророщуванням посівного матеріалу на світлі (в теплі)
із застосуванням препарату з розряду біодобрив.Посадка картоплі, як
правило, припадає на час, коли температура ґрунту на глибині 10 см не нижча за + 60
С.Нгадуємо , що такі хвороби як фітофтора, парша та інші зимують на бульбах
і в бульбах. У прозелененій картоплі їхні спори гинуть
від солоніну – це найкращий спосіб її оздоровлення. До речі, якщо немає фітофторозу на картоплі, то
здоровими будуть і помідори!Приблизно з 1 травня
картоплю шарують ,
9-11 травня – підгортають,
слідом за цим – мульчують
з вечірньою обробкою біодобривом.Влітку 2009 року температура
на поверхні чистого ґрунту сягала за+ 500 С, під мульчею ж була 37-400 С , а головне — втрати вологи значно
зменшувалися. Особливо важливо мульчувати насіннєві ділянки, бо під впливом
спеки картопля вироджується і втрачає сортові якості.За вологої погоди картоплю, а з нею і
мульчу наприкінці дня обробляють
все тим же біодобривом. Для наземної частини картоплі це дуже корисно, бо
мульча до збирання врожаю перетворюється на перегній і при викопуванні бульб
змішується з ґрунтом. Одразу ж після
збирання бульб і зачищення ділянки висіваються сидерати, причому обов’язково в
борозенки, які нарізують ріжком сапи. Відстань між рядками – 15-20 см, напрямок рядків – з
півночі на південь.Для висівання насіння
гірчиці використовують
пластикову пляшку, так само як
і для пелюшки (вики).
Отвори в корках роблять
з розрахунку, щоб за один крок (близько 70 см) висипалося в рядок 20 насінин. З однієї
пляшки засівають
один рядок гірчиці, а з другої – пелюшки. Борозенки швиденько загортаються граблями. На
бідних піщаних ґрунтах завжди не вистачає азоту. Пелюшка його накопичує, а
гірчиця, створюючи велику зелену масу, ще й дезінфікує ґрунт. Через десять днів
така ділянка покривається зеленим килимом. Отже, сидерати працюють не лише на
захист від бур’янів, а й на оздоровлення та удобрення землі. Таким чином
створюються природні умови для відтворення родючості ґрунту. Сіяти
сидерати треба не пізніше 15 серпня, а загалом —чим
раніше, тим краще. Через 55-60 днів вони зацвітають і досягають найбільшої
маси. Тоді ж
їх і слід загортати у ґрунт. Якщо сидерати високі (понад 1 м), їх наполовину скошують і складають в копичку. Навесні їх
можна використати для мульчування.Мульчувати, до речі, треба
всі городні культури, особливо капусту і помідори, а також кущі, дерева,
ягідники.Про останні – окремо.
Зазвичай сіють
в міжряддях суниці олійну редьку (наприкінці липня – на початку серпня). Олійна редька швидко
росте, затінює рядки ягід, і таким чином рятує їх від спеки. Якщо стебла редьки
не заважають суницям, їх залишають
на зиму для затримання снігу. Якщо ж заважають, то їх зрубують і залишають
у рядках — знову ж таки як чудову мульчу. Але можна сіяти олійну редьку в
міжряддях ранньої суниці й навесні (при температурі ґрунту + 2-30 С). Ця рослина холодостійка і
захищає суниці від приморозків. А коли потреба в цьому відпадає, олійну редьку
зрубують
і знову ж таки
отримують мульчу.Олійна редька взагалі наче паличка-виручалочка : коли до ваших цибулі і часнику на городі
занадилися ворони й стали їх висмикувати, то«зверніться по допомогу» до тієї ж олійної редьки.
Задовго до висадження озимих часнику і цибулі — в кінці липня – на початку
серпня посійте
її на майбутніх посівах часнику і цибулі з міжряддями 50 см. Ворони обходять ці
рослини , а заразом
не чіпають ні часнику ,ні цибулі! Взимку олійна редька сприяє
накопиченню снігу, а навесні, зрубана і оброблена біодобривом, стає доброю
мульчею. Цибуля і часник сходять на такій ділянці дуже гарно. Наприкінці
червня, коли у часнику і цибулі жовтіють кінчики листя, а головки набирають
майже товарну вагу, засівають у
вологу днину всю грядку олійною редькою, загортаючи насіння в міжряддях
плоскорізом. Вона швидко сходить і добре росте, а цибуля та часник за таких
умов природно достигають і потім добре зберігаються.