Kвітують гладіолуси.
Надзвичайно красиві і, можна сказати , елегантні квіти. Дехто не любить їх за відсутність аромату. Зате компенсують вони це надзвичайною декоративністю. ГЛАДІОЛУСИ призначені переважно для зрізування —у вазах вони мають неперевершений вигляд. У квітнику великоквіткові форми потребують опор. Ці поради адресуються тим, хто хоче якнайдовше зберегти квіти у вазах або під час перевезень на великі відстані (для продажу чи на виставку).При помірній денній температурі і достатньо вологому грунті гладіолуси можна зрізати в будь-яку пору дня. Якщо ж дні стоять спекотні, найліпший час для зрізування — ранній ранок.Зрізувати квітку можна, коли перший бутон наполовину розпустився. В цьому разі всі квітки поступово розкриваються, і суцвіття зберігаються у воді протягом 10-15 днів. Дуже важливо при зрізуванні зберегти на рослині, що залишається на грядці, якомога більше листків, принаймні не менше чотирьох, бо інакше бульбоцибулини і дітки не встигнуть сформуватися, а відтак наступного року сформують слабкі рослини. Зрізані квіти одразу треба помістити в ємності з холодною водою і поставити в прохолодне приміщення на 1-2 години. Після цього для транспортування суцвіття зв’язують у пучки, стебла злегка збризкують водою, пильнуючи, щоб вода не потрапила на квітки, запаковують у щільний папір, укладають у великі продовгуваті коробки (наприклад, від взуття), закривають їх і перев’язують липкою стрічкою. В такому вигляді квіти можна транспортувати на великі відстані (1-2 доби). Але якщо є потреба так довго зберігати гладіолуси без води, то одразу ж після зрізування кінчики квітконосів слід опустити в розплавлений парафін і дочекатися, поки він затвердне. Після розпаковування підрізують стебла на 1-2 см й одразу ж ставлять у глибоку посудину з теплою водою на 1-2 години в прохолодне світле приміщення. Гладіолуси в пуп’янках після обробки стебел парафіном і запаковування в пергаментний папір можуть зберігатися 2-3 тижні у холодильнику (при температурі 1-2°С). А ще пропонуємо деякі склади консервувальних сумішей (на 1 л води), які допомагають зберегти суцвіття гладіолусів свіжими у воді тривалий час: одна подрібнена таблетка аспірину чи активованого вугілля; кілька кристаликів марганцівки чи лимонної кислоти; кілька крапель нашатирного чи камфорного спирту; одна чайна ложка харчової солі чи борної кислоти; 10 г хвойного екстракту і 50 г цукру; 0,3 г азотнокислого срібла.