Тарасенкова смакота
На тлі засилля привізних із південних областей твердошкірих несоковитих помідорів гібрид Тарасенка радує справді чудовим помідорним смаком, а які вони соковиті та запашні! Та й на вигляд — один в один, із красивими гострими «пипочками». Ці унікальні томати заслуговують, аби кожний городник мав їх на грядці. Створив їх чудовий селекціонер-любитель Феодосій Макарович Тарасенко. Феодосій Макарович за фахом — учитель фізики. Селекцією томатів зайнявся вже в доволі солідному віці , а перші його Гібрид 1 і Гібрид 2 з’явилися 1973 року. Тарасенко дуже багато друкувався в популярних виданнях 70-90-их років минулого століття. Городники на його статтях вчилися готувати насіння, вирощувати розсаду, зрощувати два стебла в одне і т. д. Це була справжня агрошкола з вирощування високорослих томатів. До того ж селекціонер вів активне листування, городники до середини 1990-их мали можливість отримати його письмові рекомендації... Багато своїх сортів Феодосій Макарович умовно називав гібридами. Найширше розповсюдження дістали такі: Гібрид 1, Гібрид 2, Гібрид 3, Гібрид 5, Гібрид 6, Подарунок Полісся, Комбітомат, Ювілейний, Поліський гігант, Надія, Лакомка. Найпопулярніший серед перерахованих сортів і у любителів, і у професіоналів, та й, певно, саме про нього йдеться у листі читачки, — це знаменитий Гібрид 2, або Будьонівка. Називають його так, бо формою й «носиком» схожий на шапку-будьонівку. Дуже смачні в нього, вирівняні, солодкуваті й соковиті плоди, які до того ж щонайліпше підходять для консервування і засолювання. Як і всі помідори, світло- та теплолюбний. Насіння перед сівбою ліпше обробити 1-процентним розчином марганцевокислого калію. Вирощується розсадою, у південних районах можна висівати безпосередньо в грунт. Висівають насіння на глибину 1-
НЕ ПУСТІТЬ ФІТОФТОРУ ДО ТОМАТІВ
Власники присадибних ділянок знають, як важко дощового літа виростити врожай помідорів: через картопляну гниль, буває, що від рослин і сліду не лишається. Причиною загибелі рослин і плодів стає масове захворювання на фітофтороз. Цю хворобу вчені вважають руйнівником не тільки томатів, а й картоплі, яку вона уражає насамперед Попередити її розповсюдження можна, висадивши розсаду так, щоб кущі ретельно провітрювалися. Небезпека виникнення масового ураження фітофторозом зростає під час дощової погоди. Якщо погода холодна, але суха і є потреба поливати рослини, то краще пустити воду по борозенках між кущами. Листя і стебла, уражені гниллю, потрібно негайно зрізати, винести за межі городу, спалити або закопати на глибину 40-50 сантиметрів. Для того, щоб надати томатам стійкості до хвороб, потрібно внести фосфорно-калійні добрива: 150-200 грамів на 10 квадратних метрів. Їх можна замінити свіжим попелом. Досвідчені городники пробують зміцнювати імунітет рослин, підживлюючи їх настоєм кропиви. Фітофтору розпізнають по темно-бурих плямах, що з'являються на листках та стеблах рослин. Під час вологої погоди або при випадіння роси на краях плям видно білуватий наліт. Розпливчаті темно-коричневі плями уражають і плоди, які деформуються, здуваються, стають спочатку дерев'янистими, а потім загнивають ще на рослинах. Якщо розрізати зелений помідор, то видно пошкоджену м'якоть.
На жаль, якщо фітофтороз спалахне, то вилікувати його не можна жодним із препаратів. Не пустити фітофтору до помідорів допоможе профілактичне обприскування рослин, яке потрібно проводити один раз на 7 — 10 днів препаратами акробат МЦ (
Від фітофтори захистять ... зіпсовані дріжджі ?
Усі, хто має город, а на ньому картоплю, помідорчики, капусточку й інші культури, знають, що то за біда – фітофтора. Стадія розмноження цієї грибкової хвороби, яка вражає рослини, у сприятливу сонячну погоду триває з 20 червня до 20 липня. А цього року фітофтора почала вражати рослини на 10 днів раніше. Для того щоб захистити урожай, але при цьому не «нагодувати» рослини хімією, можете застосувати один із народних рецептів боротьби з фітофторою. Кілограм часнику залийте відром води й настоюйте впродовж місяця-півтора. Відтак до 100–150 г цієї витяжки додайте марганцівки (стільки, щоб розчин був фіолетовим) та 8–10 крапель йоду. Щоб розчин не змивався й «зачепився» на рослинах, у відрі з водою, в якій робитимете розчин для обприскування, розведіть трохи господарського мила (я роблю так: намилюю зо шість разів руки й споліскую їх у відрі з водою). Таким розчином можна обприскувати картоплю, помідори, перець, цибулю, капусту. Інший рецепт – від одного фермера із Сицилії, який вирощує помідори на 300га(!) власних угідь. При цьому він не застосовує жодної хімії. Отож, у виварку влийте три-чотири відра води, вкиньте туди чотири буханки черствого хліба (попередньо подрібненого) та кілограм зіпсованих дріжджів. Хай усе це тижнів два-три перебродить. Коли братимете рідину для обприскування, так само додайте у розчин трохи господарського мила. Спробуйте і розкажіть про результат на сторінках сайту. Дякуємо!!!
ЯК РЯТУВАТИ ПОМІДОРИ
У томатів багато хвороб, але особливої шкоди їм завдає фітофтороз (бура гниль плодів).
Це захворювання вражає листя, стебла і плоди. зверху на листках утворюються бурі розпливчасті плями, а знизу — білуватий наліт. На стеблах з’являються темно-коричневі смуги, а на плодах — бурі підшкірні плями, які швидко поширюються. Фітофтороз вражає помідори при різкій зміні денних і нічних температур, високій вологості повітря. Аби запобігти захворюванню на фітофтороз, слід було б застосовувати профілактичні засоби відразу після висадки розсади. Але ще й зараз не пізно поборотися з цим захворюванням. Рослини три-чотири рази, починаючи із зав’язування плодів, з інтервалом 10—15 днів обприскайте однопроцентною бордоською рідиною (6—8 л на сотку). Зазначимо, що збирати плоди можна буде не раніше, ніж за 8 днів після обробки. Ефективні проти фітофторозу і суспензії 90-процентного хлорокису міді, 80-процентного поліхому, 75-процентного полікарбацину. Їх достатньо