Хочете посмакувати яблучком узимку ?
ЛЕЖКІСТЬ плодів безпосередньо
залежить від того, наскільки акуратно їх збирали. Яблука, що
закладаються на тривале зберігання, не повинні мати механічних пошкоджень.
Певно, що падалиця довго не
лежатиме. Більше того: збирати з дерев уручну плоди треба дуже обережно.
Щоб не пошкодити маслянистий восковий наліт, знімати
їх треба в рукавичках. Якщо дерева високі і до яблук так просто не
дістатись, використовуйте спеціальні пристосування — плодозбірні сумки, а якщо
таких немає — пластмасові відра, вистелені мішковиною. Строк зберігання залежить і
від розміру яблука. Найліпше лежать яблука середнього розміру, бо маленькі
швидко в’януть, а великі швидко достигають і виділяють етилен, що сприяє
дозріванню всіх плодів, які зберігаються поряд. Значить, яблука слід
посортувати за розмірами і в першу чергу споживати дрібні й надто великі. Найпоширеніша
тара для зберігання — дерев’яні ящики. Закладати плоди треба плодоніжками вниз,
окремо один від одного. Ізолювати плоди, щоб вони не торкались, можна ,
загорнувши кожний у звичайні паперові серветки чи проклавши листям дуба, осики,
клена, сфагнумом (мох із білуватим забарвленням, із якого утворюється торф),
деревною стружкою (з листяних порід), соняшниковим лушпинням, гречаною лузгою.
За таких умов якщо якийсь плід загниється, інші будуть благополучно зберігатися
далі. Яблука, що зберігаються в погребі поряд
із картоплею та коренеплодами, всотують неприємний запах. Цього можна уникнути,
якщо упакувати яблука у великі поліетиленові пакети. Кисень у щільно
закупорений пакет не надходить, а вуглекислий газ, що виділяється в процесі
«дихання» плодів, відіграє роль природного консерванту. Проте такий
спосіб зберігання не підходить для антонівки, бо її плоди в пакетах
буріють і псуються. Можна зберігати яблука і в поліетиленовій плівці таким
способом. У ящик кладуть хрест-навхрест два полотнища плівки, на неї
правильними рядами вкладають плоди, а краї плівки закривають як конверт. Перед
запаковуванням яблука треба охолодити до температури сховища, інакше на них
з’явиться конденсат, який негативно позначиться на їх лежкості. Деякі садівники
закладають у пакети вату, змочену в оцті чи спирті. Яблука
можна зберігати не тільки в погребі чи підвалі. Їх можна вкласти на підлозі дачного
будиночка чи іншої більш-менш капітальної будівлі, а з настанням сталих холодів
прикрити газетами, поверх яких — старим одягом і ковдрами. Тепло від землі не
дасть яблукам замерзнути принаймні до грудня. Точно так же їх можна зберігати і
на горищі житлового будинку. Умови для тривалого
зберігання — добра вентиляція, температура близько 2о і вологість десь 80%.
Стелажі слід облаштувати так, щоб нижня
полиця перебувала на відстані не менш як