Новини району  | Останні оновлення | Знай наших | Анонс газети "Маяк"
Додай нас у друзі vk.com
 Група "гість"Вітаю Вас Бажаний госте | RSS
Головна | Мій профіль | Вихід
| Реєстрація | Вхід

- Меню -

Головна сторінка

Останні ОНОВЛЕННЯ

Новини нашого району

Корюківська Козача Січ

ОГОЛОШЕННЯ

Гучномовець

Квіти +

Знай наших

Каталог файлів

Каталог матеріалів

Форум

Фотоальбом

Влада

МВС повідомляє

Служба Безпеки України

Слово для віруючих

Такого ви ще не бачили

Смаколики

Корюківщина. Вибір...

Гостьова книга

Ваша думка...



Статистика

онлайн усього 1
відвідувачів 1
користувач: 0



Посміємося?



Хочете посмакувати яблучком узимку ?


ЛЕЖКІСТЬ плодів безпосередньо залежить від того, наскільки акуратно їх збирали. Яблука, що закладаються на тривале зберігання, не повинні мати механічних пошкоджень. Певно, що падалиця довго не лежатиме. Більше того: збирати з дерев уручну плоди треба дуже обережно. Щоб не пошкодити маслянистий восковий наліт, знімати їх треба в рукавичках. Якщо дерева високі і до яблук так просто не дістатись, використовуйте спеціальні пристосування — плодозбірні сумки, а якщо таких немає — пластмасові відра, вистелені мішковиною.  Строк зберігання залежить і від розміру яблука. Найліпше лежать яблука середнього розміру, бо маленькі швидко в’януть, а великі швидко достигають і виділяють етилен, що сприяє дозріванню всіх плодів, які зберігаються поряд. Значить, яблука слід посортувати за розмірами і в першу чергу споживати дрібні й надто великі.  Найпоширеніша тара для зберігання — дерев’яні ящики. Закладати плоди треба плодоніжками вниз, окремо один від одного. Ізолювати плоди, щоб вони не торкались, можна , загорнувши кожний у звичайні паперові серветки чи проклавши листям дуба, осики, клена, сфагнумом (мох із білуватим забарвленням, із якого утворюється торф), деревною стружкою (з листяних порід), соняшниковим лушпинням, гречаною лузгою. За таких умов якщо якийсь плід загниється, інші будуть благополучно зберігатися далі.  Яблука, що зберігаються в погребі поряд із картоплею та коренеплодами, всотують неприємний запах. Цього можна уникнути, якщо упакувати яблука у великі поліетиленові пакети. Кисень у щільно закупорений пакет не надходить, а вуглекислий газ, що виділяється в процесі «дихання» плодів, відіграє роль природного консерванту. Проте такий спосіб зберігання не підходить для антонівки, бо її плоди в пакетах буріють і псуються. Можна зберігати яблука і в поліетиленовій плівці таким способом. У ящик кладуть хрест-навхрест два полотнища плівки, на неї правильними рядами вкладають плоди, а краї плівки закривають як конверт.  Перед запаковуванням яблука треба охолодити до температури сховища, інакше на них з’явиться конденсат, який негативно позначиться на їх лежкості. Деякі садівники закладають у пакети вату, змочену в оцті чи спирті.    Яблука можна зберігати не тільки в погребі чи підвалі. Їх можна вкласти на підлозі дачного будиночка чи іншої більш-менш капітальної будівлі, а з настанням сталих холодів прикрити газетами, поверх яких — старим одягом і ковдрами. Тепло від землі не дасть яблукам замерзнути принаймні до грудня. Точно так же їх можна зберігати і на горищі житлового будинку. Умови для тривалого зберігання — добра вентиляція, температура близько 2о і вологість десь 80%.   Стелажі слід облаштувати так, щоб нижня полиця перебувала на відстані не менш як 20 см від підлоги, а верхня — не більш як 40 см від стелі сховища. Між середніми полицями повинна бути така відстань, щоб між верхнім краєм ящика і наступною полицею було не менше 20 см. Оскільки на верхніх полицях температура трохи вища, ніж на середніх і нижніх, на них треба розміщувати яблука, що не підлягають тривалому зберіганню.   Непоганим консервантом для яблук вважається кальцій. Яблука, запаковані в сітки, на кілька хвилин занурюють у відро з 4-процентним розчином хлористого кальцію, після просушування закладають на зберігання.  Зберегти яблука від фізіологічних і грибкових захворювань здатні також парафін і віск. Це нескладна операція: розтопити парафін на водяній бані і занурювати в нього яблука, вкладені в сітку. Відтак, коли парафін стіче і підсохне, яблука можна закладати на зберігання. Зворотна операція: перед споживанням яблук парафінова чи воскова «шубка» просто змивається теплою водою. На 100 кг плодів треба 1 кг воску чи парафіну. У хід може піти і соснова стружка, адже смолисті речовини вбивають хвороботворні бактерії. Стружкою треба викласти ящики чи іншу тару. Щоб яблука зберегли аромат до самої весни, бажано застосовувати висушені трави — васильки, чабер, майоран, якими вистилають дно ящиків і прикривають ними яблука зверху.  Так само, як і овочі, яблука можна зберігати у траншеях і ямах, адже земля — чудовий консервант. Особливо ефективний цей спосіб на півдні, де земля промерзає неглибоко, а в деякі роки не промерзає взагалі. Яблука по 15 кг запаковують у поліетиленові мішки і опускають на дно ями (до 1 метра) на шар піску. Мішки присипають спочатку тонким шаром піску, потім — землею і прикривають листом шиферу чи руберойдом. Так яблука можуть пролежати до весни.


Форма входу
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
- Друзі -






















Мой профиль на Freelancehunt.com

Синоптики прогнозують
погода у Корюківці

Телеманія

Наше дзеркало №1
Наше дзеркало №2
Наше дзеркало №3
Наше дзеркало №4

Наше дзеркало №5
Наше дзеркало №6

OФІЦІЙНА Web-СТОРІНКА КОРЮКІВСЬКОЇ РАЙОННОЇ МОЛОДІЖНОЇ ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ
"АЛЬЯНС 3000" ©.