| 
Недостиглі, проте смачні
МАБУТЬ, ніхто не
підраховував, який відсоток томатів не
достигає до настання приморозків. Однак — багато. Рекомендації відомі: збирати помідори треба до того, коли температура повітря
знизиться до +5 градусів. При нижчій температурі вони сильно вражаються
хворобами, а молочної стиглості і зелені втрачають здатність дозарюватись. Томати
— одні з найулюбленіших серед овочевої продукції, отож вчасно треба зібрати з
грядок і ті, яким не вистачило сонячного тепла. Червоні і рожеві плоди можуть
зберігатися близько 30 днів при температурі +2 градуси, бурі — при +4-6
градусах, молочної стиглості — при 10-12 градусах. Зелені поміщуємо у дерев’яні
ящики для прискорення дозрівання, серед них кладемо кілька червоних, які
виділяють газ етилен, прискорюючи їх достигання. Температуру при зберіганні
слід підтримувати на рівні 18-20 градусів. Якщо зелених
томатів багато, слабкіші й неперспективні для дозарювання варто вчасно
переробити, виготовити з них смачні пікантні консерви. Рецептів для цього
достатньо, пропонуємо декілька з них.
| |