Недостиглі, проте смачні
МАБУТЬ, ніхто не підраховував, який відсоток томатів не достигає до настання приморозків. Однак — багато. Рекомендації відомі: збирати помідори треба до того, коли температура повітря знизиться до +5 градусів. При нижчій температурі вони сильно вражаються хворобами, а молочної стиглості і зелені втрачають здатність дозарюватись. Томати — одні з найулюбленіших серед овочевої продукції, отож вчасно треба зібрати з грядок і ті, яким не вистачило сонячного тепла. Червоні і рожеві плоди можуть зберігатися близько 30 днів при температурі +2 градуси, бурі — при +4-6 градусах, молочної стиглості — при 10-12 градусах. Зелені поміщуємо у дерев’яні ящики для прискорення дозрівання, серед них кладемо кілька червоних, які виділяють газ етилен, прискорюючи їх достигання. Температуру при зберіганні слід підтримувати на рівні 18-20 градусів. Якщо зелених томатів багато, слабкіші й неперспективні для дозарювання варто вчасно переробити, виготовити з них смачні пікантні консерви. Рецептів для цього достатньо, пропонуємо декілька з них.