Попіл — цінне добриво
На вулиці
похолоднішало, і в багатьох дачних будиночках, щоб було тепло й затишно, треба
топити піч. А значить, буде накопичуватися попіл. Не викидайте його будь-куди,
це — цінне калійно-фосфорне добриво.
Попіл від спалювання деревини (як, проте, і листя, трав’янистих залишків)
містить в легкодоступній для рослин формі калій і фосфор. У ньому є й деякі
мікроелементи, необхідні для овочевих культур (магній, бор, сірка та ін.).
Попіл не містить хлору, тому його добре застосовувати під рослини, які
негативно реагують на хлор: суниці, малина, смородина, картопля. Особливо
корисний для картоплі попіл березових дров. Бульби краще розвиваються, містять
більше крохмалю, а значить, вони більше розваристі, самі ж рослини менше
ушкоджуються фітофторою. Калій із попелу засвоюється картоплею краще, ніж з
будь-яких калійних добрив. Використовують деревний попіл і для опудрювання та
обприскування рослин від шкідників і хвороб. В 1 столовій ложці —