А ви садите цибулю на зиму?
Останнім часом вирощування озимої цибулі активно впроваджується на грядках багатьох корюківчан. При вирощуванні цієї цибулі не потрібно винаходити ніяких додаткових хитрощів. Виконують ті ж самі роботи, що і при вирощуванні ярої ріпчастої цибулі (весною і рання зелень виросте, а пізніше й голівка зав’яжеться). Головне -- грядку перед посадкою заправити перепрілим гноєм, а для отримання гарного врожаю, потрібно не вирощувати три-чотири роки інші цибулеві сорти на тому місці. Найкращими попередниками для неї є зернові, ріпак, гірчиця, кукурудза, горох, томат, всі види капусти, огірок, морква. Висаджують цибулю у ряд впритул одна до одної і глибше, ніж навесні, — завглибшки 6-8 см.
Озиму цибулю можна вирощувати практично на будь-яких землях, оcкільки ця рослина невибаглива до грунтів. Наявність щільних і досить твердих лусочок є перевагою для використання в кулінарії і відмінною якістю для довгого і надійного зберігання. Головною перевагою озимої цибулі є її надзвичайно висока врожайність (40 кг з 1 посадженого кілограма) і відмінна стійкість до хвороб. Також вона чудово переносить зимові морози, навіть до 15 градусів без снігового покриву! Кращим температурним режимом для посадки є період коли температура повітря вдень коливається від 0 ͦ С до +5 ͦ С. Це свідчить про те, що температура грунту приблизно +3, +4 ͦ С. Значить саме час. У нас це зазвичай відбувається в жовтні (інколи на початку листопада). Але, зрозуміло, потрібно стежити за прогнозом погоди. В принципі, кожен знає особливості клімату своєї місцевості.
З приходом весни доведеться займатися знищенням бур’янів і розпушуванням міжрядь. Величезна роль належить саме розпушуванню. Завдяки цій дії прискорюється розвиток і зростання посівів…
Зберігання. Перед закладанням овоча на зберігання, цибулини досушують в сухих приміщеннях, де влаштовують протяг, укладаючи тонким шаром на дощаті щити або підвішуючи їх у зв'язках. Після цього цибулю сортують, очищають від коренів і сухого пера, залишаючи шийку довжиною 2 сантиметри. Цибулини укладають у ящики, продезинфіковані вапном, висотою у 2 ряди і прибирають у сховище. Ящики встановлюють штабелем один на одного в сухому приміщенні з температурою повітря близько 0...+1ºС.
До речі, якщо не обрізати перо, то можна буде плести гарні цибульні "коси" (за допомогою шпагату). Їх зберігають за тих же умов.
Гарного вам урожаю! А якщо комусь треба посадковий матеріал, дзвоніть на моб: 0663734611 - поділюся!
******************