Хочете посмакувати яблучком узимку ?
ЛЕЖКІСТЬ плодів безпосередньо
залежить від того, наскільки акуратно їх збирали. Яблука, що
закладаються на тривале зберігання, не повинні мати механічних пошкоджень.
Певно, що падалиця довго не
лежатиме. Більше того: збирати з дерев уручну плоди треба дуже обережно.
Щоб не пошкодити маслянистий восковий наліт, знімати
їх треба в рукавичках. Якщо дерева високі і до яблук так просто не
дістатись, використовуйте спеціальні пристосування — плодозбірні сумки, а якщо
таких немає — пластмасові відра, вистелені мішковиною. Строк зберігання залежить і
від розміру яблука. Найліпше лежать яблука середнього розміру, бо маленькі
швидко в’януть, а великі швидко достигають і виділяють етилен, що сприяє
дозріванню всіх плодів, які зберігаються поряд. Значить, яблука слід
посортувати за розмірами і в першу чергу споживати дрібні й надто великі. Найпоширеніша
тара для зберігання — дерев’яні ящики. Закладати плоди треба плодоніжками вниз,
окремо один від одного. Ізолювати плоди, щоб вони не торкались, можна ,
загорнувши кожний у звичайні паперові серветки чи проклавши листям дуба, осики,
клена, сфагнумом (мох із білуватим забарвленням, із якого утворюється торф),
деревною стружкою (з листяних порід), соняшниковим лушпинням, гречаною лузгою.
За таких умов якщо якийсь плід загниється, інші будуть благополучно зберігатися
далі. Яблука, що зберігаються в погребі поряд
із картоплею та коренеплодами, всотують неприємний запах. Цього можна уникнути,
якщо упакувати яблука у великі поліетиленові пакети. Кисень у щільно
закупорений пакет не надходить, а вуглекислий газ, що виділяється в процесі
«дихання» плодів, відіграє роль природного консерванту. Проте такий
спосіб зберігання не підходить для антонівки, бо її плоди в пакетах
буріють і псуються. Можна зберігати яблука і в поліетиленовій плівці таким
способом. У ящик кладуть хрест-навхрест два полотнища плівки, на неї
правильними рядами вкладають плоди, а краї плівки закривають як конверт. Перед
запаковуванням яблука треба охолодити до температури сховища, інакше на них
з’явиться конденсат, який негативно позначиться на їх лежкості. Деякі садівники
закладають у пакети вату, змочену в оцті чи спирті. Яблука
можна зберігати не тільки в погребі чи підвалі. Їх можна вкласти на підлозі дачного
будиночка чи іншої більш-менш капітальної будівлі, а з настанням сталих холодів
прикрити газетами, поверх яких — старим одягом і ковдрами. Тепло від землі не
дасть яблукам замерзнути принаймні до грудня. Точно так же їх можна зберігати і
на горищі житлового будинку. Умови для тривалого
зберігання — добра вентиляція, температура близько 2о і вологість десь 80%.
Стелажі слід облаштувати так, щоб нижня
полиця перебувала на відстані не менш як
Зберігання овочів
Для тривалого зберігання овочів готують холодні підвали, льохи та ями. Обов’язково
має бути обладнана вентиляція для видалення надмірної вологи і зниження
температури. Для овочів бажане швидке (протягом кількох діб) зниження
температури до оптимальної.Водночас картопля
2-3 тижні потребує підвищеної (10-16 градусів) температури. У цьому разі можна обладнати два відсіки.
Вологість зменшують вентилюванням приміщення в холодну ясну погоду, а
розбризкуючи воду — збільшують. Потрібно враховувати розподіл температури в
приміщенні. На підлозі і біля зовнішніх стін завжди холодніше, ніж на полицях і
біля стелі. Різниця може досягати 3-5 градусів. Необхідну вологість у кожній
партії продукції неважко регулювати за допомогою тонкої поліетиленової плівки, пакетів, вкладишів у
ящик, перекладання вологим піском, укривання рогожею і т. д. Поліетиленову тару
не можна щільно закупорювати.
Недостиглі, проте смачні
МАБУТЬ, ніхто не
підраховував, який відсоток томатів не
достигає до настання приморозків. Однак — багато. Рекомендації відомі: збирати помідори треба до того, коли температура повітря
знизиться до +5 градусів. При нижчій температурі вони сильно вражаються
хворобами, а молочної стиглості і зелені втрачають здатність дозарюватись. Томати
— одні з найулюбленіших серед овочевої продукції, отож вчасно треба зібрати з
грядок і ті, яким не вистачило сонячного тепла. Червоні і рожеві плоди можуть
зберігатися близько 30 днів при температурі +2 градуси, бурі — при +4-6
градусах, молочної стиглості — при 10-12 градусах. Зелені поміщуємо у дерев’яні
ящики для прискорення дозрівання, серед них кладемо кілька червоних, які
виділяють газ етилен, прискорюючи їх достигання. Температуру при зберіганні
слід підтримувати на рівні 18-20 градусів. Якщо зелених
томатів багато, слабкіші й неперспективні для дозарювання варто вчасно
переробити, виготовити з них смачні пікантні консерви. Рецептів для цього
достатньо, пропонуємо декілька з них.
Салат із зелених помідорів
Помідори, цибулю і
перець нарізати кубиками, моркву кружальцями, перемішати, посолити й залишити
на добу. Потім сік, що виділився, злити, овочі залити гарячим маринадом: цукор,
олію та оцет змішати, кип’ятити 30-40 хв. Гарячий салат розкласти у
стерилізовані банки, закатати.
Салат «Український»
М’ясисті зелені
помідори середнього розміру розрізати на 4-6 частин. З перцю видалити насіння,
нарізати шматочками 1х2 або 2х3 см. Моркву та коріння петрушки очистити й
нашинкувати соломкою або кубиками. Цибулю очистити й нарізати кільцями
завтовшки не більше
Помідори зелені з свіжою капустою (салат)
Помідори нарізати
скибочками, капусту дрібно нашинкувати, цибулю подрібнити, у перцю видалити
насіння й нарізати смужками завширшки 2-
З
квашеною капустою
Зелені помідори
середнього розміру опустити на 1-3 хв. в киплячу воду, охолодити у воді і
відразу ж зняти шкірку. Нарізати помідори тонкими пластинками. Цибулю очистити
й нарізати кільцями. Зі свіжоприготовленої квашеної капусти злегка відтиснути
розсіл. Підготовлені овочі укласти шарами в банки, заповнити гарячою заливкою і
пастеризувати при 850: півлітрові банки 15-20, літрові — 25-30 хвилин.
Варення з зелених помідорів
Вибрати 80 штук
середнього розміру помідорів, відрізати плодоніжки й проварити в 3-4-х водах по
3-4 хв. Закінчивши варіння, промити помідори 1-3 рази. Приготувати густий сироп
із
Варення з зелених помідорів із горіхами
Дрібні зелені
помідори покласти на 2-3 години в розчин соди (
Аджика з зелених помідорів
Помідори та перець
перекрутити на м’ясорубці, викласти в емальовану каструлю, додати сіль, олію й
варити близько години. Потім додати часник, подрібнений гіркий перець, варити
ще 15 хв., після чого влити оцет. Гарячу аджику розкласти в стерилізовані банки
й закатати кришками.
Осінь у розпалі...
Урожай на городі в основному зібрано. Ніби можна вже й передихнути
після тривог і турбот про урожай. ПЕРШ
ЗА ВСЕ треба подбати про те, щоб після збирання
врожаю на вивільнені ділянки не потрапило насіння бур’янів. Щоб цього не
сталося, треба не давати грунту толокувати. Ці «обов’язки» на земельних
ділянках виконують різні культури, які використовуються як сидерати, або
«зелені добрива». Йдеться про гірчицю
білу, ріпак, люпин, олійну редьку, конюшину, фацелію, вику, жито.
Протистоячи бур’янам, сидерати водночас захищають грунт від вимивання і
вивітрювання, підтримуючи і природний баланс його родючості у найбільш
ефективний універсальний спосіб. На вивільнених ділянках сидерати
сіють до пізньої осені. Ті, хто, зібравши врожай цибулі, огірків, ранньої
капусти, кабачків, гарбузів, посіяли люпин, вику, фацелію, озимий ріпак або
жито, можуть бути спокійні за чистоту своїх ділянок. Слід тільки
пам’ятати, що не рекомендується залишати незібраними сидеральні культури, в
яких уже достигає насіння. Осипаючись, воно згодом перетвориться на надокучливі
бур’яни. Слід пам’ятати: якщо виникає
потреба перекопати якісь площі під зібраними сидератами, виграш від їх
застосування знижується при глибокому перекопуванні їх разом із корінням. Адже
саме коріння сприяє відновленню грунту. Зібравши пізні культури, слід скосити,
виполоти бур’яни. Рештки здорових рослин використати для компосту, а уражені
хворобами - видалити з
ділянки і спалити. Потрібно забезпечувати на грядках
належний культурооборот (на полях великих господарств це зветься сівозмінами). Саме
з урахуванням попереднього розміщення культур, поживності грунту і вносять
гній, перегній, компости, а також мінеральні добрива. Приблизні норми: під
картоплю, огірки, капусту на сотку достатньо 300-
Урожай
у коморі , але роботи ще вистачає
надворі…
Хоча ніби
вже й припинені сільськогосподарські роботи але садівники та городники мають ще
вдосталь мороки. Зараз садівники мають
вносити калійні і фосфорні добрива під плодові дерева. До пристовбурного кола
вноситься органіка, особливо це потрібно молодим деревам. Бо молоде дерево
повинне наростити скелетні гілки і у майбутньому сформувати крону. Якраз час
робити вологозарядні поливи плодових дерев на зиму. Ягідні кущі обкладаються
перегноєм, але ні в якому разі не свіжим гноєм. Адже свіжий гній, що не
перепрів „випалює” коріння. Азотні добрива можна вносити лише навесні і влітку
— це сприяє росту молодих пагонів та
листя. Зараз же доречно внести у грунт
деревний попіл , але тільки не шлак із кам’яного вугілля! Бо шлаки — то отрута
і смерть для рослини!!! До кінця жовтня висаджують ранні цибулинні квіти. Навесні вони заквітнуть раніше, ніж розпустяться дерева. На початку жовтня ви
вже повинні були визначитись з місцем для посадки , а якщо ні , то терміново починайте готувати землю—погожа осінь ще поки-що дозволяє це робити. Приберіть з грядки
бур’ян, перекопайте на 35 сантиметрів і внесіть відро компосту. Саме у жовтні потрібно подбати про те , якого вигляду буде мати ваша клумба ранньої весни. Якщо ви мрієте, щоби вона
після танення снігу вкрилася килимом з фіолетових крокусів чи біленьких підсніжників -- висадіть цибульки цих рослин
зараз. У жовтні
висаджують також інші цибулькові : тюльпани, гіацинти, нарциси та лілеї. Запорука красивих квітів — це
гарна і якісна цибулинка. Як же вибрати добротну цибулинку? Купуючи посадковий
матеріал, дуже уважно придивляйтеся до його „зовнішнього вигляду” --- вибирайте
великі, важкі цибулини з цілою та сухою коричневою шкіркою. Не беріть м’які та
сухі — вони не зійдуть , неякісною також вважається цибулинка, на якій є
запліснявілі грибки або вдавлені сухі бурі плями. Пам’ятайте, що
цибулинки квітів можуть зогнити в занадто вологому грунті.
Тому якщо на вашій клумбі немає дренажу, то засипте у лунки для висадки цибулинок трохи більше зернистого піску чи дрібного щебеню. Варто все ж попередньо перекопати грунт, але з добрив додати лише компост--- в жодному разі не свіжий гній,
від якого цибульки хворіють на грибкові захворювання. Бажано б з метою профілактики цієї напасті „протравити” бульбо-цибулинки перед висаджуванням в розчині фундазолу. Якщо ж спеціального протигрибкового
засобу не маєте, можна скористатися
розчином марганцівки (5 грамів на 10 літрів).
Потримайте цибулинки в цьому розчині 20-30 хвилин. Щодо глибини посадки, то є одне загальне правило
для всіх цибулькових : глибина ямочки має бути втричі
більшою за висоту цибулинки. Перед посадкою цибулинки передивляються й
вибраковують усі пошкоджені, сухі та хворі. Відібрані треба замочити
на 10–15 хв. у розчині марганцівки. Після цього можна приступати до посадки. Садять
квіти на трьох різних рівнях : маленькі цибулини заглиблюють у землю на 5–10 , середні — на 10–13,
а великі — на 15–18 сантиметрів. Тюльпани більше за інших не люблять занадто зволоженого ґрунту,
тому в посадкову ямку всипте трохи піску. У ньому волога зберігається менше, й
квіти добре ростуть. Цибулини у лунки кладіть обережно. Не вкручуйте їх у
землю, інакше пошкодите дуже ніжний корінець.
Для тюльпанів підберіть сонячну грядку, а нарциси, навпаки, саджайте під деревами чи у затіненій частині вашої ділянки.
Нарциси зовсім невибагливі й ростуть на одному місці до п’яти років. Проліски —
висаджують наприкінці жовтня, бо вони квітнуть у першій декаді березня, коли ще не
всюди зійшов сніг. Крокуси ж квітнуть з кінця березня до
початку травня. А взагалі-то різні квіти і різні сорти
квітнуть по черзі з квітня до червня. Саме
час закладати компостні ями, щоб наступного сезону був перегній. Для цього
викопується яма , куди закладаються рештки рослин та гній. І все це повинно
„перегоріти-перепріти” (там, в середині ями, у результаті
хімічної реакції підіймається температура). На городі ж нічого не треба палити,
бо по-перше -- ми тим ядучим димом дихаємо, а по-друге -- з решток отих самих
рослин можна виготовити дуже корисне добриво!
То ж робімо все
правильно , ми ж, начебто, істоти мислячі... Чи не так ?